2024. 06. 21. Péntek Alajos, Leila napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

A románok többsége helyeselné, hogy törvényalkotással erősítsék a hagyományos család védelmét

A románok többsége nem bővítené az LMBT-közösség jogait és helyeselné, hogy törvényalkotással erősítsék a hagyományos családmodell társadalmi szerepét - írta szerdán a G4Media hírportál egy friss felmérés eredményét ismertetve.

  • A románok többsége helyeselné, hogy törvényalkotással erősítsék a hagyományos család védelmét

Az Avangarde közvélemény-kutató intézet által végzett felmérés résztvevőinek 12 százaléka válaszolt igennel, 57 százaléka pedig nemmel arra a kérdésre, hogy bővíteni kellene-e az LMBT-közösséghez tartozók jogait, 31 százalék nem válaszolt.

Arra a felvetésre, hogy törvényalkotással kellene-e erősíteni a hagyományos család szerepét, 62 százalék válaszolt igennel, 14 százalék nemmel, 24 százalék pedig nem tudott, vagy nem akart válaszolni.

A felmérés résztvevőinek 35 százaléka válaszolt igennel, 19 pedig nemmel arra a kérdésre, hogy folyamatban van-e egy LMBT-ideológiát népszerűsítő kampány. A megkérdezettek 46 százaléka nem válaszolt.

A kérdést fordítva is feltették: erre a válaszadók 21 százaléka mondta azt, hogy szerinte létezik, 31 százaléka pedig azt, hogy nem létezik LMBT-ellenes kampány Romániában. Erre a megkérdezettek 48 százaléka nem válaszolt.

A megkérdezettek 50 százaléka mondta azt, hogy neki személy szerint nincs kifogása az LMBT-közösség tagjaival szemben, 21 százaléka pedig jelezte, hogy ellenérzésekkel viseltetik velük szemben, 21 százalék nem válaszolt.

Arra a felvetésre, hogy vajon az LMBT-közösség, illetve a hagyományos család értékeinek szembeállítása valós, vagy mesterséges vitatéma-e, 21 százalék mondta azt, hogy valós, 34 százalék mesterségesnek tartotta, 45 százalék pedig nem válaszolt.

Az eredményeket ismertető cikk szerint a felmérést a - magyar gyermekvédelmi törvényről elfogadásáról és a jogszabályt érő brüsszeli bírálatokról rendszeresen beszámoló - G4Media hírportál rendelte, azt azonban nem közölte, hogy hány válaszadó bevonásával, milyen módszerrel készült a közvélemény-kutatás.

Korábbi felmérések szerint a román társadalomban jelentős elutasítás érzékelhető az LMBT-közösséggel szemben, a melegházasságot például néhány éve a lakosság több mint 70 százaléka ellenezte. Egy a román ortodox egyházhoz közel álló polgári kezdeményezés nyomán 2018-ban népszavazást is tartottak Romániában a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról - megakadályozandó a melegházasság későbbi legalizálását - a referendumon azonban a részvétel nem érte el a 30 százalékos érvényességi küszöböt.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Válaszcsapásokat mért az orosz hadsereg

Válaszcsapásokat mért az orosz hadsereg

Nagy hatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és drónokkal mért csapássorozatot az orosz hadsereg olyan ukrajnai energetikai létesítményekre, amelyek a hadiipart szolgálják - jelentette be csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.
Indiában sokan meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt

Indiában sokan meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt

Legkevesebb harmincnégyen meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt a dél-indiai Tamilnádu államban, további több mint száz ember túlélte, hogy ivott a szóban forgó szeszből, de kórházba kellett szállítani őket - közölték csütörtökön hivatalos források.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!