2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A perui parlament jóváhagyta a volt elnök elleni vádemelést

A perui kongresszus helyi idő szerint péntek este elfogadta azt az alkotmányjogi panaszt, amelyet Pedro Castillo volt elnök és két korábbi minisztere ellen nyújtottak be több vádpont megfogalmazásával.

  • A perui parlament jóváhagyta a volt elnök elleni vádemelést

A vádirat - melyet a kongresszus 59 képviselője támogatott, 23 ellenzett, hárman pedig tartózkodtak - bűnszervezkedéssel, befolyással való üzérkedéssel és csalással vádolja a volt államfőt és két miniszterét.

A vádirat elfogadása lehetővé teszi Patricia Benavides perui főügyész számára - aki 2022 októberében maga nyújtotta be a kérelmet a vádlottak ellen -, hogy vizsgálatot és bűnügyi eljárást indíthasson az államfői székből december elején elmozdított Castillo ellen.

A négyórás parlamenti vita eredményeként a testület jóváhagyta Juan Silva Meza közlekedésért és kommunikációért, valamint Geiner Alvarado Lopez lakhatásért, építkezésért és közegészségügyi ellátásért felelős volt miniszterek elleni vádemelést is.

A vitába online becsatlakozva felszólalt Castillo ügyvédje is, aki hangsúlyozta, hogy védence továbbra is ártatlannak vallja magát korrupció és bűnügyi szervezkedés vádjában, s kérvényezte, hogy személyesen lehessen jelen a meghallgatáson.

Castillót december 7-ei elfogatása óta előzetes fogságban tartják. A volt államfőt, azután mozdították el helyéről, hogy fel akarta oszlatni a parlamentet és rendeleti kormányzást akart bevezetni. Emiatt lázadással vádolják. Őrizetbe vétele óta országszerte tiltakozások zajlanak; a biztonsági erők és a Castillo-párti tüntetők közötti összecsapásokban két hónap alatt legalább 47 ember vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!