2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

A perui kongresszus megszavazta Martín Vizcarra elnök elmozdítását posztjáról

Megszavazta a korrupcióval gyanúsított Martín Vizcarra perui elnök elmozdítását posztjáról az ország kongresszusa hétfőn egy alkotmányos vádeljárás keretében.

  • A perui kongresszus megszavazta Martín Vizcarra elnök elmozdítását posztjáról

Az ellenzéki többségű, 130 fős törvényhozásban 105 képviselő szavazott Vizcarra elmozdítására 19 ellenében, négy tartózkodás mellett. A vádeljárás sikeréhez 87 képviselői szavazat volt szükséges.

Az államfő feladatait a 2021 júliusában lejáró hivatali idő végéig Manuel Merino parlamenti házelnök látja el ügyvivő jelleggel.

Merino az América Televisión perui televízió műsorában nyugalomra intett a szavazást követően, és biztosított mindenkit, hogy a tervek szerint megtartják az április 11-re kitűzött elnökválasztást.

Vizcarra pedig időközben közölte, hogy elfogadja a kongresszus döntését, és nem tervez ellene jogi lépéseket. Kijelentette: még aznap elhagyja az elnöki palotát. A hivatalából felmentett államfő több tucat híve gyűlt össze Lima belvárosában a San Martí­n téren a kongresszus döntése ellen tiltakozva.

Sajtójelentések szerint Vizcarra korábban, még Moquegua megye kormányzójaként mintegy 637 ezer dollárnyi (192 millió forintnyi) kenőpénzt fogadott el két cégtől, amelyek később közbeszerzési pályázatokat nyertek meg.

Az elnök tagadta az ellene megfogalmazott vádakat. Hangsúlyozta, hogy ezekre nincsen semmi bizonyíték, az alkotmányos vádeljárás pedig csak "káoszt és zavart kelt, destabilizálja az országot".

A képviselők a szemére vetették azt is, hogy nem jól kezeli a koronavírus-járványt a növekvő szegénység, a lélegeztetőgépekhez szükséges orvosi oxigén hiánya, valamint az antitestszűrésen alapuló gyorstesztek helytelen felhasználása miatt.

Szeptemberben egy hasonló eljárás keretében még nem sikerült elmozdítani hivatalából az elnököt, aki azt mondta, hogy nem csinált semmi törvénybe ütközőt.

A független Vizcarra és a törvényhozás viszonya mindig is feszült volt. Tavaly ősszel, amikor a parlamenti képviselők elnapoltak egy bizalmi szavazást a kormány ellen, Vizcarra az alkotmánynak megfelelően feloszlatta a törvényhozást, és előrehozott választásokat írt ki, amelyek január 26-án lezajlottak.

Bár az elnök népszerűségét korrupcióellenes küzdelme megnövelte, sok szavazót vesztett a koronavírus-járvány miatt, miután a kezdeti szigorú korlátozások ellenére is égbe szöktek a fertőzöttségi mutatók.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Csalók miatt adott ki figyelmeztetést a Telekom

Csalók miatt adott ki figyelmeztetést a Telekom

A napokban ismét kaphattak a magyar ügyfelek gyanús, látszólag a Telekom nevében írt e-mailt, amiben fiókjuk frissítésére kérik a felhasználókat. A szolgáltató szerint ezeknek a leveleknek semmiképpen sem szabad bedőlni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ekkora árra senki sem számított + videó

Ekkora árra senki sem számított + videó

Halálos áldozatai is vannak a heves esőzéseknek világszerte. Irán, több arab állam és Oroszország is komoly áradásokkal küzd. Ezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!