2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

A parlamenti szavazás alatt robbantott volna

Terrortámadást terveztek a lengyel parlament ellen. A rendőrség három fegyveres férfit vett őrizetbe még november 9-én. A lengyel hatóságok közlése szerint az ötletgazda a norvég tömeggyilkos Anders Breiviket tekintette példaképének.

Tesztelte saját gyártású bombáját egy lengyel férfi és erről felvételt is készített – ezt mutatta most be a rendőrség. A gyanú szerint a varsói parlamentet akarta felrobbantani, a költségvetésről szóló szavazás alatt. Egy kisteherautóban 4 tonna robbanóanyaggal ment volna az országházhoz.

„A gyanúsított arra készült, hogy erőszakkal távolítja el Lengyelország alkotmányos testületeit: az elnököt, a kormányt, valamint a parlamenti képviselőket. Ezt a tervet úgy kivitelezte volna, hogy ezzel számos ember életét és testi épségét veszélyeztette volna” – mondta el Piotr Krason varsói ügyész.

A november 9-én őrizetbe vett férfi lakásán valóságos fegyverarzenált találtak: pisztolyokat, töltényeket, robbanóanyagokat és detonátorokat. Utóbbiakat a krakkói mezőgazdasági egyetem kutatójaként az intézmény laborjában készíthette. A Brunon K. néven emlegetett gyanúsított helyi sajtóértesülések szerint már kiskorában is bombákat gyártott, és kísérletei során több ujját is elveszítette. A lengyel miniszterelnököt megdöbbentette a merényletkísérlet.

„Ez nagyon fontos és új tapasztalat számunkra. Drámai, mert eddig nem találkoztunk ilyesmivel, és megmutatja, hogy néha elég egyetlen őrült egy tragédiához. Ilyen tragédiákat láthattunk több országban is, amelyekről azt hittük, felkészültek a kivédésükre, mint az Egyesült Államokban vagy Norvégiában. A mostani merénylet ötletgazdája pedig nem titkolta, csodálja a norvég tömeggyilkost, Anders Breiviket” – fogalmazott Donald Tusk.

A magát radikális nacionalistának nevező férfi szerint a hatalmat Lengyelországban külföldiek gyakorolják, nem igazi lengyelek. A merénylet tervezéséért akár 5 év börtönt is kaphat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Észak-Korea szerint Amerikában rendszerszintű elnyomás van

Észak-Korea szerint Amerikában rendszerszintű elnyomás van

Észak-Korea szerint a világon az Egyesült Államokban a legrosszabb az emberi jogok helyzete, ahol rendszerszintű elnyomás van, etnikumok és vallások közötti konfrontáció zajlik – közölte az ázsiai ország külügyminisztériumi szóvivője, akinek szavait a KCNA észak-koreai hírügynökség idézte.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!