2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szikla - lángok ölelésében 11:00

Külföld

A palesztinpárti tüntetők az olasz egyetemeket imahelyekké alakítanák + videó

Nemcsak elfoglalták, hanem mecsetként működtetnék tovább a Palesztina szabadságáért harcoló baloldali mozgalmak és diákegyletek az olasz egyetemeket. Az elmúlt hetekben a felsőoktatási intézmények az Izrael elleni tiltakozások központjává váltak, ahol iszlám vallási vezetők is szót kaptak.

  • A palesztinpárti tüntetők az olasz egyetemeket imahelyekké alakítanák + videó

Korábban utcai tüntetéseken vonultak fel, később az egyetemeket foglalták el, sátortábort építettek, ahol Palesztina létjogosultsága mellett felszólaló vendégeknek adtak szót.

A múlt héten a Torinói Politechnikumban Brahim Braya imám szólalt fel, aki többek között Palesztina szabadságát és a dzsihádot éltette. Az iszlám vallási vezető felszólalását komoly kritikák kísérték.

A tervek szerint pénteken imádságra gyűltek volna össze az imám vezetésével a muzulmán közösség tagjai a Torinói Politechnikumban. A rektorátus, valamint Annamaria Berinin egyetemekért felelős miniszter azonban még időben betiltotta a vallási jellegű rendezvény megtartását. Az imám iszlám fóbiával vádolta a kormányt és az újságírókat. Véleménye szerint alkotmányellenesen járnak el, hiszen nem biztosítják a vallás szabad gyakorlását a muzulmán közösség tagjainak.

Az Olasz Testvérek frakcióvezetője Tommaso Foti szerint elfogadhatatlan, hogy a palesztinpárti tüntetők odáig jutottak, hogy mecsetté alakítanák a felsőoktatási intézményeket.

Az olasz egyetemek egyébként a laicitás nevében már évek óta mindenfajta vallási eseményt száműztek a falaik közül. Gondoljunk csak arra, hogy a La Sapienza római egyetemen 2007-ben nem engedték felszólalni XVI. Benedek pápát. Akkor 56 egyetemi docens nyílt levélben ellenezte, hogy a katolikus egyházfő előadást tarthasson a diákoknak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Magyarázkodni kényszerült Olaf Scholz

Magyarázkodni kényszerült Olaf Scholz

Az Európai Unió tárgyalt egy Oroszország elleni újabb szankciós csomagról, amely megtiltaná a tagoknak az orosz cseppfolyósított földgáz európai terminálokon keresztül történő reexportálását, Németország azonban ellenezte az intézkedést – írja uniós diplomatákra hivatkozva a Politico.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!