2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

A norvégiai gleccserek túlélését fenyegeti a hőhullám

Olvadnak a gleccserek Norvégiában az elmúlt napok rekordmagas hőmérsékletei nyomán és fennáll a veszélye annak, hogy egy részük teljesen eltűnik néhány éven belül - figyelmeztetnek kutatók.

  • A norvégiai gleccserek túlélését fenyegeti a hőhullám

"Az itteni hőmérséklet meghaladja a 30 Celsius-fokot, ami egyértelműen a megmaradt hó és a gleccserek nagyfokú olvadásához vezet" - mondta Atle Nesje, a Bergeni Egyetem geológiaprofesszora, hozzátéve, hogy az olvadás miatt a gleccsertavak is megáradnak.

A norvégiai vízkészlet- és energiaügyi bizottságnál (NVE) dolgozó Liss Marie Andreassen szerint a norvégiai gleccserek nagy része eltűnhet a következő 20-50 évben. "A gleccserek éghajlatjelzők, és rendkívül érzékenyek a klímaváltozásra" - magyarázta a gleccserkutató.

Nesje szerint a kisebb gleccserek egy része már néhány éven belül teljesen eltűnhet. A nagyobbak ezzel szemben még évekig ki fognak tartani, de már náluk is láthatóak a visszahúzódás jelei. "Ahogy a gleccserek zsugorodnak, úgy az olvadékvíz mennyisége is csökken, ami hatással lehet a vízellátásra és a mezőgazdaságra" - fejtette ki a professzor.

Nesje megjegyezte továbbá, hogy a vízerőművek egy része gleccservízre támaszkodik, és a vízgyűjtő medencék egy része is eltűnhet.

A jelentés szerint az előrejelzések 15 százalékkal több téli csapadékot és 2-3 Celsius-fokkal melegebb nyarakat ígérnek a század vége felé közeledve.

"Bizonyos előrejelzések szerint az olvadás csupán a következő években fog erősödni" - jegyezte meg a professzor, hozzátéve, hogy a század végére a kis és közepes méretű gleccserek nagy része teljesen eltűnhet.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!