2022. 01. 19. Szerda Sára, Márió napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 16:00

Külföld

A nemi erőszak háborús fegyver: megvannak a Nobel-békedíjasok

Egy kongói nőgyógyász és egy emberi jogi aktivista megosztva kapta az idei Nobel-békedíjat. Az elismerést a nemi erőszak mint háborús fegyver alkalmazása elleni küzdelmükkel érdemelték ki.

A Norvég Nobel Bizottság úgy döntött, hogy idén a Nobel Békedíjat Denis Mukwege és Nadia Murad kapja, cserébe erőfeszítéseikért, hogy véget vessenek a nemi erőszak fegyverként való használatának háborúkban és fegyveres konfliktusokban.

Denis Mukwege Kongóban született, egy kilencgyerekes pünkösdista család harmadik gyerekeként. Gyermekkorától orvosnak készült, hogy azokon segíthessen, akikért apja imádkozott. Burundiban, majd Franciaországban tanult, az első kongói háború után, alapította meg saját kórházát, hogy szexuális erőszakot elszenvedett nőkön segíthessen. 2012-ben, egy ellene elkövetett merényletkísérlet után Franciaországba menekült, de egy évvel később hazatért Kongóba.

„Azért tértem vissza, mert eltökélt szándékom volt folytatni a nemi erőszak ellen vívott harcomat, mely Kelet-Kongót sújtja. Másodsorban pedig azért, mert hiszek a kongói nőkben, a nők erejében, és segíteni szeretnék” – mondta.

Hazatérése után Mukwege a nemi erőszak elleni harc szimbólumává vált, kórháza az alapítástól mostanáig több mint 85 ezer nőnek segített.

„Mélységesen csalódott vagyok, amiért a szavaim, a könnyeim és a vallomásom nem volt elég ahhoz, hogy komoly lépéseket érjek el az Iszlám Állammal szemben. Érdemes folytatnom a kampányom? Van valami haszna? Legelőször 15 hónapja beszéltem az ENSZ előtt, és azóta az Iszlám Állam egyetlen harcosát sem állították bíróság elé a népem és az emberiség ellen elkövetett bűntetteikért” – mondta Nadia Murad, aki szintén a nőkkel szembeni erőszak ellen küzd.

A jazidi kisebbséghez tartozó iraki nő huszonegy éves korában került az Iszlám Állam fogságába, melynek katonái megerőszakolták őt, megölték hat testvérét és az édesanyját. Három hónap fogság után szökött meg az Iszlám Államtól. Nadia Murad jelenleg az ENSZ jószolgálati nagyköveteként küzd a nők és a menekültek jogaiért.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Elfogás

A szlovák és a magyar rendőrök közös vasúti járőrszolgálata nyolc migráns előállítását eredményezte.

Műsorok

MŰSORVÁLTOZÁS

Ettől a héttől kezdve nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kóbor Jánosra emlékezünk

Pénteki Napi aktuális című műsorunkban élőben kapcsoljuk a Szent István-bazilikát, ahol gyászmisét tartanak a legendás zenész emlékére.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!