2024. 06. 22. Szombat Paulina napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

A német választók Hessenben is megbüntették a nagykoalíció tagjait

Pontosnak bizonyultak a hesseni tartományi választás előtti utolsó felmérések: a vasárnapi voksolás után kiadott exit poll-felmérések szinte ugyanazokat a számokat mutatják – a német választók Hessenben is megbüntették a nagykoalíció tagjait, a Kereszténydemokrata (CDU) és a Keresztényszociális Uniót (CSU). A Zöldek mellett pedig a bevándorlásellenes, populista Alternatíva Németországért tudott profitálni a zuhanásukból.

  • A német választók Hessenben is megbüntették a nagykoalíció tagjait

A két héttel ezelőtti bajorországi voksolás után Hessenben is az országos politikáról és kormánypártokról mondtak ítéletet a szavazók. Szinte ugyanaz történt, mint két hete: a két nagy párt, a konzervatívok és kényszerszövetségesük, a szociáldemokraták itt is 10-10 százalékot vesztett támogatásából.

Az eredménynek tartományi és szövetségi szinten is üzenete van. A tartományi törvényhozásban a CDU megnyugodhat, mert még így is a legerősebb párt maradt, és a Zöldekkel kormányozhatnak tovább.

„Ez a vegyes érzések éjszakája. Nagy veszteségeket szenvedtünk, de azt is megtanultuk, hogy érdemes küzdeni. Mi maradtunk a legerősebbek, és a CDU nélkül nem lehet helyi kormányzatot létrehozni” – mondta Volker Bouffier, a CDU hesseni vezetője.

A hesseni voksolás nagy győztese a Zöldek. 19,5 százalékra nőtt a támogatottságuk, ami azt jelenti, hogy beérték a szociáldemokratákat.

„Kedves barátaim, ez egy fantasztikus nap. Hessen soha nem volt ennyire zöld, mint ma. Kormányon tudtuk majdnem megkétszerezni a támogatottságunkat” – mondta Tarek Al Wazir, a Zöldek hesseni vezetője.

A baloldali szavazók Hessenben is megbüntették saját pártjukat, amiért szövetségi szinten belement újra a jobboldali pártokkal a nagykoalícióba, és elvesztette baloldali arculatát.

„Ez egy nehéz nap a szociáldemokraták számára. Ez nem az az eredmény, amire számítottunk. Nagy vereség, nincs mentség erre. 1946 óta a legrosszabb eredményünk itt” – mondta Thorsten Schaffer-Gumbel, az SPD hesseni vezetője.

A baloldali szavazók az SPD-től a Zöldekhez, a merkeli migránspolitika miatt kiábrándult jobboldali szavazók pedig a szélsőséges bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak párthoz álltak át. Az AfD itt is 12 százalékos párt lett, a negyedik erő.

„Ott vagyunk a német parlamentben, és az Európai Parlamentben is. 16 tartományban vagyunk bent a helyi törvényhozásokban, átalakítjuk a német politikát” – mondta Jörg Meuthen, az Afd hesseni vezetője.

A két szavazás súlyos figyelmeztetés a választóktól Angela Merkelnek. A rossz eredmény miatt könnyen meglehet, hogy a szociáldemokraták inkább a koalíció elhagyását választják majd, ami előrehozott választásokat jelent. A kancellár elleni lázongás pedig saját pártjában is felerősödhet, az év végi kongresszuson akár a leváltása is napirendre kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Orbán Viktor pénteken Berlinben adott interjút a Kossuth Rádiónak. Ebben többek között Manfred Weberről néppárti vezetőről mondott meghatározásokat. Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei – Ferencz Orsolya miniszteri biztos, Kacsoh Dániel a Mandiner főszerkesztő-helyettese és Rákay Philip kreatív producer – kiderül a ma esti adásból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!