2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

A német választók Hessenben is megbüntették a nagykoalíció tagjait

Pontosnak bizonyultak a hesseni tartományi választás előtti utolsó felmérések: a vasárnapi voksolás után kiadott exit poll-felmérések szinte ugyanazokat a számokat mutatják – a német választók Hessenben is megbüntették a nagykoalíció tagjait, a Kereszténydemokrata (CDU) és a Keresztényszociális Uniót (CSU). A Zöldek mellett pedig a bevándorlásellenes, populista Alternatíva Németországért tudott profitálni a zuhanásukból.

  • A német választók Hessenben is megbüntették a nagykoalíció tagjait

A két héttel ezelőtti bajorországi voksolás után Hessenben is az országos politikáról és kormánypártokról mondtak ítéletet a szavazók. Szinte ugyanaz történt, mint két hete: a két nagy párt, a konzervatívok és kényszerszövetségesük, a szociáldemokraták itt is 10-10 százalékot vesztett támogatásából.

Az eredménynek tartományi és szövetségi szinten is üzenete van. A tartományi törvényhozásban a CDU megnyugodhat, mert még így is a legerősebb párt maradt, és a Zöldekkel kormányozhatnak tovább.

„Ez a vegyes érzések éjszakája. Nagy veszteségeket szenvedtünk, de azt is megtanultuk, hogy érdemes küzdeni. Mi maradtunk a legerősebbek, és a CDU nélkül nem lehet helyi kormányzatot létrehozni” – mondta Volker Bouffier, a CDU hesseni vezetője.

A hesseni voksolás nagy győztese a Zöldek. 19,5 százalékra nőtt a támogatottságuk, ami azt jelenti, hogy beérték a szociáldemokratákat.

„Kedves barátaim, ez egy fantasztikus nap. Hessen soha nem volt ennyire zöld, mint ma. Kormányon tudtuk majdnem megkétszerezni a támogatottságunkat” – mondta Tarek Al Wazir, a Zöldek hesseni vezetője.

A baloldali szavazók Hessenben is megbüntették saját pártjukat, amiért szövetségi szinten belement újra a jobboldali pártokkal a nagykoalícióba, és elvesztette baloldali arculatát.

„Ez egy nehéz nap a szociáldemokraták számára. Ez nem az az eredmény, amire számítottunk. Nagy vereség, nincs mentség erre. 1946 óta a legrosszabb eredményünk itt” – mondta Thorsten Schaffer-Gumbel, az SPD hesseni vezetője.

A baloldali szavazók az SPD-től a Zöldekhez, a merkeli migránspolitika miatt kiábrándult jobboldali szavazók pedig a szélsőséges bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak párthoz álltak át. Az AfD itt is 12 százalékos párt lett, a negyedik erő.

„Ott vagyunk a német parlamentben, és az Európai Parlamentben is. 16 tartományban vagyunk bent a helyi törvényhozásokban, átalakítjuk a német politikát” – mondta Jörg Meuthen, az Afd hesseni vezetője.

A két szavazás súlyos figyelmeztetés a választóktól Angela Merkelnek. A rossz eredmény miatt könnyen meglehet, hogy a szociáldemokraták inkább a koalíció elhagyását választják majd, ami előrehozott választásokat jelent. A kancellár elleni lázongás pedig saját pártjában is felerősödhet, az év végi kongresszuson akár a leváltása is napirendre kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Az ukrán korrupcióellenes ügynökség gyanúsítottként kezeli Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert egy olyan nyomozásban, amely állami földek illegális megszerzésével kapcsolatos, a vizsgálat mintegy 7 millió dollár értékű ügyben folyik – jelentette kedden az ukrán média.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!