2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

A NATO mindenkinek jó

Hír TV

2018. július 11., szerda 19:04, frissítve: szerda 20:31

A CEU működését érintő államközi szerződés aláírására szólította fel a magyar kormányt a frissen kinevezett amerikai nagykövet. David B. Cornstein debreceni látogatásán a Hír TV kérdésére azt mondta: az egyetem már minden feltételt teljesített, amit a magyar kormány állított, ezért elvárható, hogy gesztust tegyen az aláírással. A diplomata azt mondta: szörnyű veszteségnek tartaná, ha az egyetem az Orbán-kormány hivatali idejében hagyná el Magyarországot.

A Közép-Európai Egyetem 2019-től elveszíti működési engedélyét, ha augusztus 31-éig a magyar kormány nem ír alá megállapodást New York állammal. New York állam oktatási hivatalának vezetője már írásba adta, hogy az egyetem amerikai anyaintézménye megfelel az ottani előírásoknak, tényleges oktatást végez, ami szintén törvényi feltétele a CEU Budapesten maradásának. Korábbi hírek szerint a megállapodás aláírását az Európai Néppárt kifejezetten elvárja az Orbán-kormánytól.

 

Magyarországnak senki semmilyen ügyben nem szabhat előfeltételt - ezt mondta a CEU-ról a miniszterelnök újságíróknak még májusban. Nemcsak az Európai Néppárt, hanem az amerikai szenátus is elvárja a magyar kormánytól a megállapodás aláírását New York állammal. Erről már a frissen kinevezett amerikai nagykövet beszélt Debrecenben a Hír TV kérdésére.

Minden szenátornak egy kérdése volt és ez az egyetemre vonatkozott. Ők mind nagyon-nagyon aggódtak amiatt, hogy ez az egyetem esetleg elhagyja Budapestet és elhagyja Magyarországot - mondta David B. Cornstein, aki szerint a magyar kormánynak nagylelkűnek kell lennie.

Szörnyű lenne, ha a jelenlegi kabinet kormányzása alatt kellene azt látnunk, hogy elhagyják az országot. Sok követelményt támasztottak ahhoz, hogy maradhassanak és az egyetem elfogadta ezeket a követelményeket. Tényleg megnyerte ezt a - nem mondom, hogy vitát, inkább - párbeszédet a magyar kormány. Nyertek. Most, hogy nyertek legyenek nagylelkűek, hisz megkaptak mindent, most már ne engedjék, hogy ez az egyetem elhagyja a várost. Mert ez rossz lenne - mondta a nagykövet.

A nagykövet megjegyezte, hogy a Hír TV kérdéseire adott választ mondta el korábban a magyar kormány illetékeseinek.

Tehát remélem, hogy a magyarok érdekében továbblépnek és aláírják a dokumentumot - tette hozzá David B. Cornstein. A CEU időközben megállapodott Béccsel egy kampusz létrehozásáról, ami menekülő utat jelent a Soros György által alapított egyetemnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!