2019. július 22.,
hétfő, Magdolna napja

A Morandi-híd összeomlása mély sebet ejtett Genova szívén

Hír TV

2018. augusztus 18., szombat 18:00, frissítve: szombat 18:19

Taps fogadta a genovai temetésre érkező két minisztert, Luigi Di Maiót és Matteo Salvinit. A keddi szerencsétlenség alaposan megosztotta az olasz társadalmat, mások éppen őket, a kormányt vádolják hanyagsággal, hogy nem ellenőrizték a híd fenntartását végző magáncéget. Több áldozat családja éppen emiatt bojkottálta az állami temetést.

A gyászmisét bemutató genovai érsek a 19 áldozat koporsója előtt arról beszélt, hogy az áldozatok számára igazságot kell szolgáltatni. „A Morandi-híd összeomlása mély sebet ejtett Genova szívén. A seb mély, mert sokan közülünk nagy fájdalmat éreznek hozzátartozóik elvesztése miatt. És vannak sérültek, és sok kilakoltatott sorstársunk is” – emelte ki Angelo Bagnasco.

Az érsek a híd környékéről kilakoltatott több mint hatszáz lakos minél gyorsabb elhelyezését sürgette. Amikor arról szólt, hogy Genovának a gyászból minél hamarabb talpra kell állnia, a jelenlévők hangosan tapsolni kezdtek.

A szertartáson jelen volt a teljes olasz állami vezetés, az államfő, a miniszterelnök, a parlament két elnöke, több miniszter és külföldi nagykövetek is.

A városban a gyászszertartás idejére leállt az élet, a genovai kikötőben a hajókürtök megszólaltatásával búcsúztak a halottaktól.

A közeljövő nagy kérdése a tragédia felelőseinek megtalálása lesz. A genovai híd beomlását állítólag az egyik tartókábel elszakadása okozhatta. A hidat üzemeltető autósztráda-társaság eddig tagadta, hogy a karbantartási munkák hiányosak voltak, az olasz kormány mindenesetre a vállalat koncessziójának visszavonását tervezi.