2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

A miniszterelnök úgy érzi, felhatalmazást kapott a leszámolásra

A jelenleg is kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja nyerte a törökországi helyhatósági választásokat az előzetes eredmények szerint. A Recep Tayyip Erdogan kormányfő által vezetett konzervatív párt a szavazatok 45 százalékát gyűjtötte be. Erdogan az eredmények láttán úgy fogalmazott, hogy ellenlábasai megfizetnek azért, amiért szerinte összeesküvést szőttek a megbuktatására.

Zenével és zászlóerdővel köszöntötték hívei Recep Tayyip Erdogan török kormányfőt, az Igazság és Fejlődés Pártja vezetőjét. Az öröm indokolt, hiszen az iszlám vallási kötődésű, konzervatív párt fölényesen nyerte meg a helyhatósági választásokat. „Ragaszkodtatok az erős Törökország eszméjéhez és álmához, megvédtétek a saját akaratotokat, jövőtöket, politikátokat, pártotokat és miniszterelnökötöket. Köszönöm mindannyiótoknak!” – mondta Erdogan.

Erdogan pártja annak ellenére végzett magabiztosan az első helyen, hogy kormánya múlt év végén korrupciós botrányba keveredett, nemrég pedig megpróbálta korlátozni az internetes fórumokat. A kormányfő tagadta a vádakat, szerinte politikai ellenlábasai terjesztenek róla hazugságokat. „Bár az ellenzék más képet festett róluk az utcákon, a közösségi médiában és más platformokon, most úgy tűnik, az Igazság és Fejlődés Pártját továbbra is szilárdan támogatják a szavazók. Támogatóik nem gondolták meg magukat, a korrupcióra és a demokráciaellenességre vonatkozó vádak ellenére sem” – mondta egy újságíró.

Erdogannak ez volt a hatodik választási győzelme egymás után. A BBC szerint ez annak köszönhető, hogy a társadalom konzervatív, vallásos rétegei, valamint a munkások tűzön-vízen át kitartanak mellette. Ezek a csoportok nagyobb erőt képviselnek a társadalmon belül, mint a liberális, szekuláris réteg.


Erdogan 2003 óta vezeti Törökországot, eddig három parlamenti választást nyert meg. Egyes elemzők szerint nem kizárt, hogy pártja kezdeményezi majd a törvények megváltoztatását, hogy vezetőjük 2015-ben negyedszer is harcba szállhasson a kormányfői posztért.

A török választásoknak halálos áldozatai is voltak. Bővebben>>>

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!