2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

A migránsválságról egyeztetett a kormány Lampedusa és Szicília képviselőivel

Megjelent a koronavírus a leszboszi menekülttáborban is. Az eredetileg 2800 főre tervezett létesítményben jelenleg csaknem 13 ezer migráns vesztegel. Közben Rómában utcára vonultak az emberek, hogy rákényszerítsék az olasz kormányt, hogy állítsa le a migránsok beözönlését.

  • A migránsválságról egyeztetett a kormány Lampedusa és Szicília képviselőivel

Állítsák le a migránsinváziót - ezt skandálták a tüntetők a római kormánypalota bejáratánál. A jobboldali Liga párt által szervezett demonstráción a kormányfő lemondását is követelték.

A tüntetést az olasz kabinet Lampedusa és Szicília képviselőivel folytatott tanácskozásának idejére időzítették.

Giuseppe Conte azután volt hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a déli szigetek képviselőivel, hogy a szicíliai kormányzó megfenyegette a migránstáborok és kikötők lezárásával a lampedusai polgármester pedig általános sztrájkot helyezett kilátásba.

A több mint két órás tanácskozáson a baloldali miniszterelnök ismét ígéretet tett arra, hogy elszállítják a migránsokat a lampedusai menekülttáborból és pénzügyi támogatást is felajánlott.

A kormány ismét elkötelezte magát a a lampedusai hot spot kiürítésére. Egy millimétert sem engedünk követeléseinkből. A mostani találkozó rést nyitott a kormány által emelt korábbi betonfalon. Szavakban a kormány elkötelezte magát a migrációs táborok kiürítésére. Nincsenek illúzióink, a következő napokban kiderül, puszta ígéretekről van-e szó csupán

- nyilatkozta a találkozó után a szicíliai kormányzó

A tervek szerint péntekig újabb két komphajót küldenek Lampedusára, 600-600 bevándorló áthelyezésére.

A Római Egyetem által elvégzett közvélemény-kutatásból kiderült, hogy az olaszok többsége

lemondatná a belügyminisztert. Luciana Lamorgese a migrációs helyzet rossz kezelése miatt lett népszerűtlen. A válaszadók 65 százaléka szerint Olaszország biztonságosabb volt Matteo Salvini belügyminiszterségekor.

A Liga vezetője hivatali ideje alatt törvénytelennek minősítette a migránsokat kompoztató NGO-hajók kikötését. Emiatt több bírósági per is indult ellene. Az idén eddig több mint 19 ezer illegális bevándorló érkezett az országba, tavaly szeptemberben ez a szám viszont csak 5000 volt.

Felütötte a fejét a koronavírus a leszboszi menekülttáborban. Az eredetileg 2800 főre tervezett létesítményben jelenleg csaknem 13 ezer migráns vesztegel.

Egy 40 éves szomáliai menedékkérőnél mutatták ki a fertőzést, őt karanténba helyezték. A hatóságok igyekeznek felderíteni, kikkel került kapcsolatba. A migráns nemrég Athénban járt.

A görög hatóságok múlt héten meghosszabbították a menekülttáborok zárlatát a szigeteken és a szárazföldi határok közelében. Attól tartanak ugyanis, hogy a migránsok között fellángol a járvány.

Az égei-tengeri szigeten jelenleg közel 30 ezer migráns tartózkodik. 2015 óta több mint egymillió menekült érte el Görögországot.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint is le kell váltani a háborúpárti többséget Brüsszelben?
A YouTube törölte a neves influenszer CPAC-es beszédét + videó

A YouTube törölte a neves influenszer CPAC-es beszédét + videó

Eva Vlaardingerbroek, holland politikai kommentátor is a CPAC Hungary előadói között volt és előadásában arról beszélt, hogy „a fehér európaiakat egyre gyorsuló ütemben cserélik le a saját országukban, és ez a civilizációnk végét fogja jelenteni, ha nem fordítjuk meg a dolgokat”.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!