2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

A marokkói partiőrség Afrikába vitte vissza a migránsokat

2019. augusztus 30., péntek 12:51

Száz-ötvenhat migránst mentett ki a Földközi-tengerből a marokkói parti őrség. A felfújható gumicsónakon hánykolódó embereket marokkói kikötőkbe szállították vissza. A spanyol és az olasz parti őrség azonban az európai kikötőkbe szállítja a tengeren begyűjtött migránsokat. Franciaországban közben hat hónapos börtönbüntetésre ítéltek két aktivistát, akik egy éve lezárták az Alpok egyik hágóját, ezzel akadályozva az illegális migránsok Franciaországba jutását.

Felfújható gumicsónakon hánykolódó embereket gyűjtött össze a marokkói parti őrség. A főként Fekete-Afrikából érkezett illegális migránsokat észak-marokkói kikötőbe szállították vissza. Az észak-afrikai ország lett az egyik gyülekező helye azoknak a gazdasági migránsoknak, akik Európába próbálnak jutni egy jobb élet reményében. A marokkói hatóságok szerint az év első hat hónapjában több mint 40 ezer illegális bevándorló Európába jutását hiúsították meg.

Egészen másként tesz azonban a spanyol parti őrség, amely a marokkóival ellentétben nem vissza Afrikába, hanem a spanyol kikötőkbe szállítja a migránsokat vagyis oda, ahová tartottak. A spanyol hajók több felfújható gumicsónakról 208 fekete-afrikai migránst vettek fedélzetükre, akiket aztán Almeríába és Malagába szállítottak.

Közben az új baloldali olasz kormány engedélyezte, hogy a nők, gyerekek és betegek partra szállhassanak a Mare Ionio nevű hajóról, melyet a Mediterranea nevű szintén olasz szervezet üzemeltet. Líbia partjai közelében vette a fedélzetére azt a 99 migránst, akikkel Lampedusa szigetének közelébe hajózott. A migránsokat szállító civil szervezetek nem csinálnak titkot abból, hogy örülnek a bevándorlásellenes Matteo Salvini belügyminiszter és pártja a Liga hatalomból való távozásának.

A Sea-Watch nevű német civil szervezet szóvivője, Ruben Neugebauer azt közölte: "Azt várjuk az új kormánytól, hogy semmisítse meg a Matteo Salvini belügyminiszter alkotta rasszista és részben alkotmányellenes törvényeket”.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga koalíciója a múlt héten bomlott fel, miután Guiseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentette lemondását, mert a Matteo Salvini kormányfőhelyettes és belügyminiszter vezette Liga kilépett a kormányból.

Franciaországban is bevándorláspárti kurzus van hatalmon. Hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték az Európa etnikai és kulturális örökségének megőrzéséért, az illegális migráció visszaszorítása érdekében alakult Identitárius Nemzedék nevű szervezet három vezetőjét. Azért mennek börtönbe, mert 2018 április 21-én a francia-olasz határon lévő Échelle-hágót társaikkal lezárták, így próbálva megakadályozni az illegális migránsok Franciaországba jutását. A többségében franciákból álló csoportban angolok, németek, osztrákok és magyarok is voltak.

HírTV