2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

A magyar himnusztól zengett a dunaszerdahelyi stadion

Hír TV

2019. április 6., szombat 22:07

A magyar himnusztól volt hangos a Mol Aréna Dunaszerdahelyen. A hazai szurkolók így fejezték ki tiltakozásukat a himnusztörvény néven elhíresült módosítás ellen. Egy új szlovák törvényjavaslat értelmében május 15-től tilos a külföldi himnuszok eléneklése Szlovákiában vagyis többet a magyar himnusz sem csendülhetne fel a mérkőzések előtt. Dunaszerdahely egyébként 1-0-ra győzött.

A hazai közönség általában a meccs kezdetekor szokta elénekelni a himnuszt ám a szombati mérkőzéskor ez nem így történt. Már a térfélválasztás alatt rázendített a tömeg.

Egy új törvényjavaslat szerint május 15-től tilos a külföldi himnuszok eléneklése Szlovákiában, így a magyar is. Ez pedig azt jelenti, hogy nem lehet folytatni a dunaszerdahelyi hagyományt a mérkőzések előtt. Az úgynevezett himnusztörvény nagy port kavart nem csak a politikusok, de a szurkolók körében is.

Mások azt mondják abban bíznak, hogy a szlovák köztársasági elnök visszaküldi majd a módosítást a parlamentnek.

A csütörtökön kipattant ügyben a felvidéki Magyar Közösség Pártja és más politikusok is a törvény megvétózására szólították fel Andrej Kiska szlovák államfőt, aki azt nyilatkozta: a jövő héten jelenti be ezzel kapcsolatos döntését.

Hír TV