2021. július 24.,
szombat, Kinga, Kincső napja

A magyar és a szerb kormány együttműködésének ékes példája a Zentai Gimnázium

2019. április 3., szerda 14:58

A Zentai Gimnázium felújítása a magyar és a szerb kormány támogatása révén valósult meg, és ez a beruházás ékes példája annak, hogyan tud a két ország közösen munkálkodni a térség felemelkedése érdekében - emelte ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán Zentán.

 

Az 1906 és 1910 között épült gimnázium kibővítését a magyar kormány 120 millió forinttal, a szerb kormány pedig 172 millió dinárral (470 millió forint) támogatta. A mintegy 500 négyzetméteres új épületben hat teljesen felszerelt szaktanterem, ebédlő és mozgássérült bejáró kapott helyet.

 Potápi Árpád János rámutatott, hogy a magyar kormány továbbra is kész arra, hogy "minden támogatást megadjon a külhoni magyar gyerekeknek és fiataloknak ahhoz, hogy lakóhelyükön részesüljenek minőségi tudásban és közösségük hasznos tagjává válhassanak".

Hozzátette, 2019-ben, a külhoni magyar gyerekek évében is azon dolgozik a Nemzetpolitikai Államtitkárság, hogy minden korosztály számára jobb és élhetőbb körülményeket tudjon teremteni minden magyar régióban. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében a Vajdaságban hat szórványóvodai központot alakítanak ki, 17 óvodát újítanak fel, és csaknem hetven játszóteret hoznak létre. A beruházások egy része már el is készült.

Potápi Árpád János részt vett a felújított bácskossuthfalvi első világháborús emlékmű ünnepélyes átadásán is szerdán, és örömének adott hangot, hogy a Magyarország és Szerbia közötti megbékélés már lehetővé teszi, hogy az első világháborús emlékművek régi formájukban állíthatók helyre, és méltó módon lehet megemlékezni a nemzeti történelemről. "Ez a méltó módon történő megemlékezés járul hozzá ahhoz, hogy a közös történelmünknek a vitás kérdéseit meg tudjuk beszélni, és a történelmi megbékélés útján előre tudjunk haladni" - tette hozzá.

Az eredeti szoborcsoportot 1942-1943-ban emelte a közösség, mert méltóképpen akart megemlékezni arról a több mint 300 bácskossuthfalvi magyarról, aki az életét vesztette az első világháborúban. Az emlékművet Matzon Frigyes magyarországi szobrászművész készítette.

Potápi Árpád János köszönetet mondott a Vajdasági Magyar Szövetségnek és a szerbiai Magyar Nemzeti Tanácsnak az utóbbi években végzett munkájáért, mert ennek volt köszönhető, hogy a magyar-szerb megbékélés óriásit tudott előrelépni, és ebből nemcsak a magyarok profitáltak, hanem a velük együtt élő más nemzetiségek is. A vajdasági magyar közösségnek is köszönetet mondott azért, hogy az elmúlt években a közös munka során célokat és terveket fogalmaztak meg, és ezekhez tudott a magyar kormány támogatást nyújtani. "A közös erőfeszítéseknek és a kölcsönös munkának volt köszönhető mindaz a történelmi siker, amelyet az elmúlt esztendőkben értünk el" - szögezte le.