2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 03:00

Külföld

A lengyel helyhatósági választásokon országos viszonylatban az ellenzéki PiS kapta a legtöbb szavazatot

A fő ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság párt a szavazatok 33,7 százalékát kapta vasárnap a lengyel helyhatósági választások első fordulójában, míg a kormánykoalíciót vezető Polgári Koalíció a voksok 31,9 százalékát szerezte meg − derül ki a szavazóhelyiségekből távozók körében végzett felmérésből (exit poll).

  • A lengyel helyhatósági választásokon országos viszonylatban az ellenzéki PiS kapta a legtöbb szavazatot

Az Ipsos közvéleménykutató-cég által készített exit poll eredmények szerint a 16 lengyelországi vajdaság közül a Polgári Koalíció (KO) tízben, a Jog és Igazságosság (PiS) pedig hatban győzött. Az önkormányzati koalíciók alakításakor a KO feltehetőleg más kormánykoalíciós partnerekkel lép majd szövetségre, így több mint tíz vajdaságot is irányíthat majd.  

Az előző, 2018-as helyhatósági választásokon a liberális és baloldali pártok széles koalíciója összesen kilenc vajdaságban vette át a közgyűlések irányítását, míg a PiS hét vajdaságban kormányzott.

A részvételi arány vasárnap 51,5 százalékot tett ki − kevesebbet, mint a 2018-as helyhatósági választáson (54,9 százalék). A tavaly októberi parlamenti választásokon 74,38 százalékos volt a részvétel, ez volt a legtöbb 1989 óta.

Az exit poll hat nagyvárosban a polgármester-választásra vonatkozóan is készült. Ennek alapján Varsóban Rafal Trzaskowski eddigi főpolgármester, a KO jelöltje győzött már az első fordulóban. A KO által támogatott független jelölt győzött Gdanskban és Katowicében is. Három nagyvárosban (Krakkó, Wroclaw, Rzeszów) április 21-én második fordulót kell tartani, ott a jelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint ötven százalékát.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják, IDE KATTINTVA.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

A Moziklip egy 1987-ben készült magyar zenés szkeccsfilm, amelyet Tímár Péter rendezett. A filmben 18 popzenei és újhullámos előadó mutatkozott be egy-egy klip erejéig. Vincze Lillát és a Varga Miklóst kérdeztük a Szélesvásznú történelemben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!