2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Külföld

A közlekedési miniszter a hidat karbantartó céget vádolja a tragédiáért

42-re nőtt a genovai tömegszerencsétlenség halálos áldozatainak száma. A katasztrófa helyszínén továbbra is több mint ezren kutatnak túlélők után; a keddi viharban összeomló híd tucatnyi kocsit temetett maga alá. A 60-as években tervezett autópálya hídja évek óta életveszélyes volt. Az olasz kormány a hidat fenntartó magántársaságot okolja a tragédiáért. Közben épp a kormánykoalíció egyik pártja és a közlekedési miniszter érvelt pár hete még amellett, hogy halasszák el a genovai autópályák felújítását, mert túl költséges. A miniszterelnök teljes infrastrukturális állapotfelmérést rendelt el.

  • A közlekedési miniszter a hidat karbantartó céget vádolja a tragédiáért

A mentőegységek egész éjszaka a túlélők után kutattak az A10-es autópálya érintett részén. A 45 méteres magasságban átívelő híd kedden omlott össze Genova külvárosában. A szerencsétlenség pillanatában dugó volt a hídon, sorban álltak az autók és kamionok egymás után. Sok járművet a lezuhanó betontömbök nyomtak össze. A híd alatt ráadásul lakóházak is voltak, ezekben is több sérült volt. Az áldozatok száma folyamatosan nőtt.

Egy volt olasz labdarúgó Davide Capello csodával határos módon menekült meg, az autójával a leomlott pillér két betoneleme közé esett.

„Emlékszem, ahogy a híd egyszer csak beomlik elképesztő robajjal. Láttam, ahogy a teherautók a mélybe zuhannak. Szerencsére a kocsimmal a megmaradt pillérre zuhantam és az eszméletem sem vesztettem el, onnan hívtam a tűzoltókat, majd a családomat” – emlékezett vissza a labdarúgó.

A fenntartó szerint a tragédia teljesen váratlanul következett be, semmi jel sem utalt arra, hogy a híd veszélyes, ráadásul folyamatosan ellenőrizték az állapotát. Szakemberek szerint már évekkel ezelőtt el kellett volna bontani, ugyanis az átadás pillanatától kezdve süllyedt. A kormány a híd fenntartóját okolja és megvonná a cégtől a koncessziós díjat.

„Egy civilizált országban ez elfogadhatatlan és a felelősöknek fizetni kell. Megvizsgáljuk a szerződést és ha van lehetőségünk vissza fogjuk vonni a cégtől a koncessziós jogot és komoly büntetéssel számolhatnak. Nekik kellett volna felmérni a híd állapotát és ezt nem tették meg” – mondta Danilo Toninelli, közlekedési miniszter.

Pedig épp Tominelli érvelt még pár hete amellett, hogy a genovai autópályák felújítását érdemes lenne elhalasztani mert túl költséges. Pártja az Öt Csillag Mozgalom pedig egy korábbi kampányanyagában azt írta, gyerekmese, hogy a Morandi híd össze fog omlani.

Az autópálya-szakasz stratégiai jelentőségű volt az észak-olasz régió, valamint az olasz és a francia Riviéra közötti összeköttetésben. A híd évek óta túlterhelt volt, naponta 25 ezer kamion haladt át rajta. A helyiek szerint a 600 ezres város ketté lett vágva, miután a híd leszakadt.

„Ez egy dráma, az emberéletek, a katasztrófa, az áldozatok. A jövőben olyan változások lesznek, amihez nagyon nehéz lesz hozzászokni, talán évekbe is telhet. Mert a mindennapi élet problémái Genovában már most is elég kihívás elé állítják az embereket és most még rosszabb lesz, mert nincsen ez az építmény, ez ami a városi és a nemzeti közlekedés alapja volt” – mondta egy genovai lakos.

A híd kiváltásához és a Genovát elkerülő autópálya rendszer megépítéséhez több mint 20 hidat és alagutat kellene építeni. Erre már kész tervek vannak, és brüsszeli forrásokra is számít az olasz kormány, de legalább 10 évbe telik mire megépül az új elkerülő autópálya-rendszer.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!