2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Még mindig a túlélőket kutatják Genovában

Még mindig keresik a túlélőket a keddi, észak-olaszországi tömegszerencsétlenség után. Tegnap több tucat jármű zuhant a 45 méteres mélységbe, amikor összeomlott Genova mellett egy híd. A balesetben 42-en haltak meg. A környékről több mint 400 embert telepítettek ki, mivel attól tartanak, hogy a híd további részei is leomlanak. A 60-as években tervezett viadukt évek óta veszélyes volt.

  • Még mindig a túlélőket kutatják Genovában

Olasz tűzoltók próbáltak meg kiszabadítani egy embert egy félig a levegőben lévő autóból úgy, hogy a tűzoltó egy kötélen lógott, úgy próbált meg a túlélőn segíteni. A mentőegységek egész éjszaka kutattak az A10-es autópálya érintett részén. A 45 méteres magasságban húzódó híd kedden omlott össze Genova külvárosában. A szerencsétlenség pillanatában dugó volt a hídon, sorban álltak az autók és kamionok egymás után. Sok járművet a lezuhanó betontömbök nyomtak össze. A híd alatt ráadásul lakóházak is voltak, ezekben is több sérült volt. Több mint harmincan vesztették életüket.

„A katasztrófa pillanata óta azon dolgozunk, hogy megtaláljuk a túlélőket. Nem álltunk le az éjszaka folyamán sem. 400 tűzoltó dolgozik. A munka most nehezebbé vált, az összes területet átvizsgáltuk, amihez hozzá tudtunk férni nehéz eszközök nélkül. Először a nagyobb betondarabokat próbáltuk elmozdítani az összedőlt hídról, hogy a csapataink megkezdhessék a mentést” – ismertette Luca Cari, a tűzoltóság szóvivője.

Az olasz miniszterelnök is a baleset helyszínére ment. „Amiről én személyesen meggyőződtem eddig az alapján a halottak száma nőni fog. Ez egy hihetetlen tragédia és különösképpen azért, mert nem volt robbanás vagy baleset. A szerkezeti hiba hipotézisén dolgozunk” – jelentette ki Giuseppe Conte.

A híd fenntartója szerint a tragédia teljesen váratlanul következett be, semmi jel sem utalt arra, hogy a híd veszélyes, ráadásul folyamatosan ellenőrizték az állapotát. Az 1963-ban épített, de a forgalomnak csak 1967-ben átadott Morandi-hídat ugyanakkor a szakemberek szerint már évekkel ezelőtt el kellett volna bontani, ugyanis az átadás pillanatától kezdve süllyedt.

A helyiek szerint a város ketté lett vágva, miután a híd leszakadt. „Ez egy dráma, az emberéletek, a katasztrófa, az áldozatok. A jövőben olyan változások lesznek, amihez nagyon nehéz lesz hozzászokni, talán évekbe is telhet. Mert a mindennapi élet problémái Genovában már most is elég kihívás elé állítják az embereket és most még rosszabb lesz, mert nincsen ez az építmény, ami a városi és a nemzeti közlekedés alapja volt” – értékelt egy genovai.

Az autópálya szakasz stratégiai jelentőségű volt az észak-olasz régió, valamint az olasz és a francia riviéra közötti összeköttetésben. A híd évek óta túlterhelt volt, naponta 25 ezer kamion haladt át rajta. Az elmúlt 5 évben 5 híd omlott le Olaszországban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!