2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Külföld

A kormányzó helyesnek látja a rendkívüli intézkedéseket

A pénteki, éjszakába nyúló tüntetések és az "extrém erőszak" fényében igazoltnak látja Hongkong kormányzója a rendkívüli intézkedések alkalmazását. Szombaton közzétett videoüzenetében Carrie Lam elítélte a nagyobb demokráciát követelő "felkelők" általi erőszakot, és arról beszélt, hogy a lakosság "meg van rémülve".

  • A kormányzó helyesnek látja a rendkívüli intézkedéseket

A kormányzó előző nap bejelentette, hogy szombattól tilos lesz az arc eltakarása az engedély nélküli tüntetéseken. A politikus egy olyan, még a brit gyarmati időszakból származó jogszabályra hivatkozva rendelte el a tilalmat, amelyet több mint ötven éve nem alkalmaztak, és amely lehetővé teszi, hogy a város hatóságai a közérdekre hivatkozva rendkívüli intézkedéseket foganatosítsanak.

A lépés erőszakba torkolló tüntetésekhez vezetett a hónapok óta tartó belpolitikai válságban. A demonstrálók jelentős károkat okoztak a metróban, amely teljes egészében le is állt. A rendőrök megsebesítettek egy 14 éves fiút a tüntetők tömegében, a demonstrálók üzleteket és metróállomásokat gyújtottak fel az éjszakába nyúló tüntetéseken.

Carrie Lam szerint a "felkelők" radikális viselkedése "rendkívül sötét éjszakába" taszította Hongkongot, "félig lebénítva" a társadalmat. A kormányzó hozzátette, a "szélsőséges erőszak egyértelműen bizonyította, hogy Hongkong közbiztonsága nagy veszélyben van". és ez volt az oka a rendkívüli intézkedések elrendelését lehetővé tévő jogszabály alkalmazásának.

A Kínához tartozó városban április óta tüntetnek az erősödő pekingi befolyás ellen, demokratikus reformokat és a kormányzó távozását sürgetve.

A tüntetések miatt szombaton egész nap zárva maradt a naponta ötmillió utast szállító metró, valamint több bevásárlóközpont és szupermarket sem nyitott ki.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!