2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Külföld

A kormányfő és a gazdaság is rosszul áll

December közepére írta ki az előre hozott parlamenti választást a japán miniszterelnök. Abe Sindzó azután döntött így, hogy a japán gazdaság a harmadik negyedévben 1,6 százalékot esett vissza az előző év hasonló időszakához képest. Az adatok még az elemzőket is meglepték, akik növekedéssel számoltak.

A gazdaság az első félévben is zsugorodott, de az elemzők fordulatra számítottak, és a harmadik negyedévre 2 százalék feletti növekedést vártak, a GDP ezzel szemben 1,6 százalékkal esett vissza. Abe Sindzó miniszterelnök előremenekül: december közepére előre hozott választást írt ki.

A kormányfő népszerűsége folyamatosan csökken, de bízhat abban, hogy a rövidre szabott kampányban az ellenzéknek nem lesz ideje fordítani, így megőrizheti székét. „Szeretném kikérni az emberek véleményét arról, hogy folytassuk-e a jelenlegi gazdasági és növekedési politikát” – mondta. Abe máris bejelentette, hogy 2017 tavaszára halasztja az áfaemelést, amellyel legfeljebb tíz százalékra növekedne az általános forgalmi adó. Elemzők szerint hosszú távon elkerülhetetlen az emelés, mert különben nincs miből csökkenteni a magas államadósságot, és nincs mivel megszüntetni a deflációt. „Nem engedhetjük ki a kezünkből az alkalmat, hogy felszámoljuk az országot 15 éve sújtó deflációt. Nem térhetünk vissza a sötét és kaotikus időkhöz” – tette hozzá a kormányfő.

A deflációt, vagyis az árak tartós csökkenését a közgazdászok károsnak tartják. A vállalatok, szolgáltató cégek jövedelme egyre kisebb lesz, ezért nem teremtenek új munkahelyeket, visszafogják beruházásaikat és a béreket is. A defláció visszavetheti a fogyasztást is, hiszen az emberek egy idő után abból indulnak ki, hogyha várnak, akkor még olcsóbban megvehetik az árut.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!