2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

A korábbi máltai miniszterelnök egykori kabinetfőnöke ellen emeltek vádat korrupció és hamisítás miatt

Letartóztatták Joseph Muscat korábbi máltai miniszterelnök egykori kabinetfőnökét, aki ellen korrupció, pénzmosás, bűnszövetség, hamisítás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat szombaton.

  • A korábbi máltai miniszterelnök egykori kabinetfőnöke ellen emeltek vádat korrupció és hamisítás miatt

Keith Schembri ellen azt követően indult vizsgálat, hogy kenőpénzeket kapott máltai útlevelek eladásából, és megvesztegette annak a cégnek az ügyvezetőjét, amelynek több millió eurós nyomdagépet adott el.

Az ügyészek bírósági beszámolója szerint a férfi dokumentumokat is hamisított, továbbá hamis tanúvallomást tett.

Schembri 2013 és 2019 között Muscat kabinetfőnökeként irányította a miniszterelnöki hivatalt. Botrányba keveredett 2016-ban, amikor a Panama-iratok néven ismert kiszivárogtatott adatbázisból kiderült, hogy hetekkel Muscat kormányra kerülését követően offshore struktúrát hozott létre.

A Máltán meggyilkolt újságíró, Daphne Caruana Galizia volt az első, aki leleplezte Schembri panamai cégét, és éppen egy erőműüzlettel kapcsolatos kiszivárogtatáson dolgozott, amikor megölték.

Schembri 2019 decemberében, amikor Caruana Galizia meggyilkolásával összefüggésben letartóztatták, lemondott kabinetfőnöki tisztségéről. Később vádemelés nélkül szabadon engedték. Muscat hetekkel később, a korrupcióellenes tüntetések hatására lemondott kormányfői tisztségéről.

Schembri egyike volt annak a 11 embernek, aki ellen szombaton vádat emeltek a bíróságon. A vádlottak között van apja, üzleti partnere, könyvelői és pénzügyi tanácsadói csapata, valamint pénzügyi ellenőre is. Mindannyian ártatlannak vallották magukat.

A bíró elutasította Schembri óvadék iránti kérelmét, egyben befagyasztotta a vagyonát.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!