2020. április 7.,
kedd, Herman napja

A kontinens a britek döntésére vár

Hír TV

2019. február 11., hétfő 22:13, frissítve: hétfő 22:50

Az uniós gazdasági és pénzügyi biztos szerint a tagállamoknak mindegyik brexit-forgatókönyvre fel kell készülniük. Pierre Moscovici Berlinben azt mondta, a kontinensen most mindenki a britek döntésére vár, milyen módon szeretnének kilépni az unióból. A francia politikus az ír-északír határkérdést európai ügynek tartja, amelyet mindenképpen rendezni kell.

Minden eshetőségre készen kell állnia az Európai Unió 27 tagállamának a brexittel kapcsolatban - mondta az unió gazdasági biztosa Berlinben. Pierre Moscovici kijelentette: azt már tudni, hogy a britek sem rendezetlen kilépést nem akarnak, sem azt a forgatókönyvet, amire Brüsszel rábólintott, most már csak arra várnak, hogy London megmondja, mit is akar. Az unió mindenesetre az ír határkérdés miatt aggódik leginkább.

Minden forgatókönyvre fel kell készülnünk. A mentőövről csak annyit, hogy a backstop nem az írek problémája. Ez egy európai probléma, mert ha nincs semmilyen ellenőrzés Észak-Írország és Írország között, az azt jelenti, hogy minden olyan áru, ami Észak-Írországból elindul, szabadon eljuthat bárhová az EU-ban, és ez pedig az, amire teljeskörűen fel kell készülnünk– mondta Pierre Moscovici. A határozatlanság egyelőre a legnagyobb probléma az ír határon is.

A brexit legnagyobb baja a bizonytalanság, mert senki sem tudja, hogy mi lesz, a mai interjúnak holnap pont az ellenkezőjét mondják majd, vagy valaki más teljesen mást mond, senki sem tudja, mi lesz pontosan. Az elmúlt 6-8 hónapban jobban érdekelt, hogy figyeljem a fejleményeket, de most feladtam, mert már annyi különböző történetet hallok, ez már túl sok, és olyan se füle, se farka az egész– mondja Eamon Fitzpatrick, akinek a határon van benzinkútja, és egyelőre nem tudja, hogy a vállalkozása hogyan reagáljon a kilépésre.

Londonban eközben már inkább a kilépés UTÁNI szerepkörre készülnek. A brit védelmi miniszter szerint a szigetország független nagyhatalomként kész lesz akár vezető szerepet is betölteni a világpolitikában.

Úgy gondolom, hogy az elmúlt fél évszázadban Nagy-Britannia előtt most ott a lehetőség, hogy újradefiniálja a szerepét. Ahogy elhagyjuk az Európai Uniót, és ahogy a világ egyre gyorsabban változik, rajtunk múlik, hogy mennyire használjuk ki a brexit nyújtotta lehetőségeket. Új szövetségeket építünk, megerősítjük a régieket, és ami a legfontosabb, világossá tesszük, hogy olyan ország leszünk, ami kész cselekedni, ha kell. Mi leszünk az a nemzet, amihez az emberek majd odafordulnak, ha vezetőre lesz szükségük– jelentette ki a brit védelmi miniszter, Gavin Williamszon.

Nagy-Britannia jelenleg a világ 5. legnagyobb gazdasága, szintén 5. a védelmi kiadások terén, és a második a védelmi export mértékében. A jelenlegi tervek szerint a szigetország március 29-én lép ki az Európai Unióból - egyelőre rendezetlenül.