2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Csörte 20:30

Külföld

A kétállami megoldást támogatja a török elnök az évtizedek óta megosztott Cipruson

Újabb feszültséget okozhat Cipruson a török elnök kijelentése. Recep Tayyip Erdogan az egyedül Ankara által elismert észak-ciprusi Török Köztársaságban beszélt arról, hogy kétállami megoldás szükséges a megosztott Földközi-tengeri szigeten. Ez gyakorlatilag Ciprus végleges ketté szakítását jelenti. A déli, görög oldal máris tiltakozott a török elnök látogatása ellen

  • A kétállami megoldást támogatja a török elnök az évtizedek óta megosztott Cipruson

Parádés fogadtatásban volt része a török államfőnek, az észak-ciprusi Török Köztársaságban, elvégre Törökország az egyetlen állam, amelyik elismeri Ciprus északi részének függetlenségét, amelyet éppen 37 éve kiáltottak ki.

A világ országai a görög lakosságú déli részt tekintik az egyetlen ciprusi államnak, amely ráadásul tagja az Európai Uniónak és az eurózónának.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Törökország jelenleg mintegy 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson.

A szigetet megosztó zöld vonal közelében is járt a török államfő. Varószia 1974 előtt a mediterrán sziget egyik turistaparadicsomának számított. Azóta egyszerű ember nem léphet be az elhagyott szállodák sorával övezett tengerparti területre. Az egykor népszerű üdülőhely több mint 40 éve a világ egyik legnagyobb szellemvárosa. A lassan széteső épületek többsége görög tulajdon mind a mai napig.

Az Ingatlanügyi Bizottsághoz fordulhatnak a déliek ingatlanjaik helyzetével kapcsolatban, és miután fizettek, a tulajdonosokhoz kerülhetnek a házak, és ez a probléma rendeződik

- mondta a török államfő.

Mellette ott állt Ersin Tatar, a sziget északi, török részének októberben megválasztott elnöke, aki szintén a kétállami megoldás támogatója.

A török államfő ezt a fajta megoldást azzal indokolta, hogy szerinte Cipruson jelenleg is két nép, két demokratikus rend, két állam létezik. A megosztottság véglegesítése érdekében tárgyalásokat javasolt.

Emellett beszélt arról is, hogy Törökország és Észak-Ciprus többé nem fogja eltűrni a diplomáciai játszmákat a vitatott földközi-tengeri gázmezők ügyében.

Az Európai Unió viszont éppen nemrég, november 6-án egy évvel meghosszabbította a Törökország ellen tavaly létrehozott szankciós keretrendszert. A büntetőintézkedéseket azért hozta az unió, mert jogellenesnek tartja a Földközi-tenger keleti térségében végzett török kutató fúrásokat. Ciprus közelében ugyanis nagy valószínűséggel tenger alatti földgáz mezők fekszenek.

A görög ciprióták körében nem találtak megértésre sem a török államfő lépései, sem az, hogy október elején megnyitották a látogatók előtt Varószia egy részét.

Hír TV

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!