2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 1. 03:00

Külföld

A két háborús fél erősíti diplomáciai kapcsolatait + videó

Miután Oroszország Ukrajna több pontját ismét drónokkal és rakétákkal támadta, Volodimir Zelenszkij elnök ismét arra kérte szövetségeseit, hogy biztosítsanak légvédelmi rendszereket az ország számára. Eközben a brit külügyminiszter arra kérte az amerikai kongresszust, hogy támogassa Ukrajnát. Moszkva és Peking pedig biztonsági együttműködésükről tárgyalt.

  • A két háborús fél erősíti diplomáciai kapcsolatait + videó

Tárgyaló asztalnál Oroszország és Kína képviselője, a helyszín ezúttal Peking. A két külügyminiszter megvitatta hogyan mélyíthetik el biztonsági együttműködésüket Európában és Ázsiában. Kikerülve az Egyesült Államok arra irányuló kísérleteit, hogy akaratát ráerőltesse a két térségre - közölte Szergej Lavrov Pekingben.

"Felmerült az eurázsiai biztonság kialakításának kérdése. Putyin elnök ezt meg is említette a szövetségi közgyűléshez intézett beszédében. Kínai barátaimmal pedig megegyeztünk abban, hogy párbeszédet kezdünk a többi hasonló gondolkodású ember bevonásával ebben a kérdésben." - közölte az orosz külügyminiszter.

A kínai külügyminiszter pedig azt mondta: az Egyesült Államok vezette NATO-nak nem szabad kiterjesztenie tevékenységét az ázsiai-csendes-óceáni térségre, és tartózkodnia kell mindennemű konfrontációtól.

A két tárcavezető megerősítette Oroszország és Ukrajna közötti tűzszünetre van szükség, amelyet Moszkvának és Kijevnek nemzetközi találkozó keretében kellene megtárgyalnia.

Az amerikai kontinensen is diplomáciai nagyüzem volt. A brit külügyminiszter Washingtonba utazott, hogy Ukrajna támogatásának folytatására biztassa a Kongresszust.

David Cameron elmondta, azt szeretne elérni, hogy hagyják jóvá Ukrajna számára azt a 60 milliárd dollárnyi összeget, amelyről hónapok óta vitáznak a törvényhozásban.

Az amerikai külügyminiszter pedig úgy fogalmazott: sürgető fontosságú Ukrajna további és azonnali megsegítése katonai eszközökkel.

„Beszéltünk azokról a módokról, amelyekkel meg lehet erősíteni az ukrajnai felhasználásra szánt anyagok és fegyverek Oroszországba szállításának megakadályozására tett erőfeszítéseket. Ez egy folyamatos kihívás. Az oroszországi védelmi ipari bázist támogató technológiákat Észak-Koreából, Iránból és Kínából is látjuk. Ez a terület nemcsak az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot, hanem számos szövetségesünket és partnerünket is különösen aggasztja Európa-szerte.”- hangsúlyozta Anthony Blinken.

Ukrajna első számú problémája az, hogy nyugati támogatói nem biztosítják számára azokat a légvédelmi rendszereket, amelyekkel megvédhetné magát az orosz bombázásoktól. Ezt pedig már az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője mondta.

Josep Borrell szerint Kijev rendelkezésére kellene bocsátani az Európában lévő Patriot rakétarendszereket. Ezt megtehetnék a tagállamok, mivel a nyugati hadseregek mintegy 100 ilyen típusú üteggel rendelkeznek.

Volodimir Zelenszkij elnök ismét megerősítette, hogy az orosz túlerővel szemben minél előbb szüksége van országának légvédelmi eszközökre és lőszerre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

Több mint egy millió civil élete kerül veszélybe, ha Izrael megkezdi a rafahi menekülttábor ostromát. Bár a zsidó állam már elfogadta a támadás tervét, az amerikai elnök még bízik abban, hogy sikerül a Hamászt meggyőzni a gázai tűzszünetről szóló tárgyalásokon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!