2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

A kannabisz továbbra is a leggyakrabban fogyasztott kábítószer Európában

A Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (1) által készített 2023-as európai kábítószer-jelentés (2) alapján pontosan látszik, hogy Európában a kannabisz továbbra is messze a leggyakrabban fogyasztott kábítószer.

  • A kannabisz továbbra is a leggyakrabban fogyasztott kábítószer Európában

A kannabiszhasználat korosztály szerinti elterjedtsége

A nemzeti felmérések szerint a 15 és 64 év közötti európai felnőtt lakosság mintegy 8%-a, 22,6 millió ember fogyasztott kannabiszt az elmúlt évben (3). A 15-24 évesek körében 18,2%, 8,6 millió személy használt kannabiszt tavaly és 9,6 %, azaz 4,5 millióan az elmúlt hónapban. A 15-64 éves lakosság mintegy 1,3 %-a, 3,7 millió fő napi vagy majdnem napi kannabiszfogyasztó, tehát az elmúlt hónapban legalább 20 napon, vagy ennél is többször használta a kábítószert. Ez az a csoport, amely a legnagyobb valószínűséggel tapasztalja meg a kábítószerrel kapcsolatos egészségügyi problémákat.

Ugyanakkor a használat mértéke és tendenciái is heterogének a közelmúltbeli adatok alapján: Franciaországban és Spanyolországban a lakosság 10,6 %-a, Hollandiában 10,4 %-a, Németországban 8,8 %-a, Magyarországon 1,3 %-a fogyasztott kannabiszt a legutolsó vizsgált évben (4). Jelentős az eltérés azok között, akik az életük során már használtak kannabiszt, az idei európai jelentés szerint Franciaországban 47,3 %, Spanyolországban 40,9 %, Dániában 37,9 %, Németországban 34,7 %, Magyarországon 6,1 % a mutató lakosságarányosan.

Egy korábbi, 2021-es európai webes kábítószer-felmérés alapján a növényi kannabiszt az előző 12 hónapban kannabiszt használó válaszadók 95 %-a használta, míg kannabiszgyantát 32 %, ehető kannabiszt 25 %, kivonatokat pedig 17 %.

Továbbra is jelentős a kannabisz-termesztés az Európai Unióban

A növényi kannabisz a legtöbb országban a kábítószer legelterjedtebb formája. 2021-ben a lefoglalt kannabisz mennyisége elérte az elmúlt tíz év legmagasabb szintjét, ami a kábítószer nagyfokú hozzáférhetőségét mutatja. Az Európai Unióban lefoglalt kannabisz 66 %-a és a kannabisznövények súlya alapján jelentett összes uniós lefoglalás 74 %-a Spanyolországban történt. Ez tükrözi az ország jelentőségét mind a kannabisz-kereskedelem tranzitországaként, mind a kannabisz előállítási területeként – igaz, nagy kannabisztermelés folyik az Európai Unió egész területén.

Az EU-ban egyre többféle kannabiszterméket lehet vásárolni a kábítószerpiacon

Ez igaz mind az illegális kábítószerpiacra, mind a fogyasztói piacokra, ahol olyan termékek jelennek meg, amelyek alacsony THC-tartalmúak (a tetrahidrokannabinol a marihuána fő pszichoaktív hatóanyaga), de a kannabisznövényből származó más anyagokat, például cannabidiolt (CBD) is tartalmaznak. A tiltott kábítószerek piacán különös aggodalomra ad okot hogy nagy potenciájú kivonatok és ehető termékek is elérhetőek. Szintén óriási veszélyt jelent, hogy az illegális piacon természetes kannabiszként értékesített egyes termékek erős szintetikus kannabinoidokkal lehetnek hamisítottak. A közelmúltban a félszintetikus kannabinoid hexahidrokannabinol (HHC) (5) kereskedelmi forgalomba került néhány EU-tagállamban, és a kannabisz „legális” alternatívájaként árusítják, ami tovább növeli a szabályozási kihívásokat ezen a területen.

Sokan a kannabisz használata miatt kerülnek egészségügyi ellátásba

A legfrissebb európai kábítószer-jelentés szerint az Európai Unióban a kábítószer használat miatt szükséges kezelések (6) közel egyharmada a kannabisz fogyasztása miatt történik. A 2021-es adatok alapján 97 000 fogyasztó – ebből mintegy 55 000-en először – kezdett speciális egészségügyi ellátást kannabiszhasználattal kapcsolatos problémák miatt, A kannabisz volt az új kezelést igénybe vevő használók által leggyakrabban említett kábítószer.

Nő a kannabisszal kapcsolatos lefoglalások és bűncselekmények száma az EU-ban

2021-ben az uniós tagállamok 240 ezer darab növényi kannabisz lefoglalásról számoltak be, ami 256 tonnát jelent (egy évvel korábban 157 tonnát), míg a kannabiszgyanta esetén 202 ezer darabot regisztráltak, aminek 816 tonna volt a súlya (2020-ban 588 tonna) (7). Ezenkívül Törökország további 52 500 darab, 31 tonnányi növényi kannabisz és 9 800 darab, 33 tonnányi kannabiszgyanta lefoglalását jelentette be.

Az Európai Unióban 2021-ben mintegy 566 ezer kannabiszhasználattal vagy birtoklással kapcsolatos bűncselekmény történt (2020-ban 555 ezer), valamint 100 ezer kábítószer-ellátással kapcsolatos bűncselekményt jelentettek (2020-ban 99 ezret).

A publikációt Ozsváth Kálmán, a Drogkutató Intézet drogpolitikai igazgatója készítette.

Források:

https://www.emcdda.europa.eu/index_en

https://www.emcdda.europa.eu/publications/european-drug-report/2023_en

https://www.emcdda.europa.eu/publications/european-drug-report/2023/cannabis_en

https://www.emcdda.europa.eu/data/stats2023/gps_en

https://drogkutato.hu/cikkek/europaban-is-terjed-az-uj-thc-alternativa/

https://www.emcdda.europa.eu/publications/european-drug-report/2023/cannabis_en#treatment-dashboard

https://www.emcdda.europa.eu/publications/european-drug-report/2023/cannabis_en#markets-dashboard

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!