2020. december 3.,
csütörtök, Ferenc, Olívia napja

A jobbközép vezeti majd a régiók többségét Olaszországban

Hír TV

2020. szeptember 22., kedd 12:30

Döntetlennel végződött a tartományi választások hétfőn véget ért fordulója Olaszországban - a nem végleges adatok szerint. A baloldali kormányerő, a Demokrata Párt és a Liga vezette jobboldali koalíció is három-három tartományt szerzett meg. A másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom a parlament létszámának csökkentéséről tartott népszavazás győzelmét ünnepelte.

Matteo Salvini közösségi oldalán mondott köszönetet a szavazóknak, miután a jobboldali pártok hétből három tartományban szereztek elsőséget a hétvégi voksoláson. Így már 20 régióból 15-ben kormányoznak majd képviselőik. A becslések szerint a Liga minden tartományban a legnagyobb pártnak bizonyult.

Huszonöt év baloldali kormányzás után elbukott a közép-olaszországi Marché, Toszkánában pedig a Salvini vezette Liga szerzett 40 százalékot, így a baloldallal kormányzó Öt Csillag Mozgalom eltűnt a régióból.

Francesco Lollobrigida, a jobboldali Olasz Testvérek Párt képviselője abban reménykedik, a jobbközép jelöltjeinek jó szereplése tovább gyengíti Giuseppe Conte kormányát.

,,Reménykedünk hogy sikerül minél hamarabb hazaküldenünk a jelenlegi kormányt, mivel nem képviseli az állampolgárok többségének akaratát. Szeretettel üdvözlöm a magyar népet, akiknek megadatik, hogy szabadon választhassa meg képviselőit, köztük Orbán Viktor miniszterelnököt, akit nagy többséggel választott meg az ország, és akit a nemzetközi politika folyamatosan bírál. Olaszországban nincs lehetőségünk parlamenti választásokra. Az országot olyan két politikai erő vezeti, amelyek a kampány alatt sem tudtak együttműködni"

- nyilatkozta a Hír TV-nek a jobboldali Olasz Testvérek Párt képviselője.

A tartományi választások mellett a parlament létszámának csökkentéséről is szavaztak az állampolgárok. Erre a válaszadók többsége igent mondott.

Habár a regionális választásokon nem szerepelt jól a kormányzó baloldali Öt Csillag Mozgalom, történelmi sikernek nevezték a római alsóház létszámának lefaragását. Ezzel azonban nem mindenki értett egyet.

Sajtóinformációk szerint habár a jobbközép jelentősen megerősödött Olaszországban, az idei előrehozott választás kizárható, a kormány a törvényhozási ciklus végéig, azaz 2023-ig kitarthat. 

Hatalmasat bukott az olasz baloldal, de új választásokat egyelőre nem írnak ki

A részletekről Jánosi Dalma számolt be a Hír TV Híradójában.

Hír TV