2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A Holdra keresztül jutna el a Marsra a NASA

Az Egyesült Államok 5 éven belül amerikai űrhajósokat küldene a Holdra. A nagyszabású elképzelést Mike Pence alelnök vázolta az amerikai űrügynökség központjában.

  • A Holdra keresztül jutna el a Marsra a NASA

John Fitzgerald Kennedy 1961 májusában a kongresszusban jelentette be, hogy az Egyesült Államok az évtized végéig embert küld a Holdra, és onnan biztonságban vissza is hozza. Az Apollo-program meghirdetése után 8 évvel a szakemberek teljesítették is az elnök ígéretet. A célkitűzést 1969. július 20-án, az Apollo-11 legénysége valósította meg. Legutóbb 1972-ben a 17. misszió járt égi kísérőnk felszínén.

Az első Holdra szállás után 50 évvel az amerikai alelnök a NASA huntsville-i központjában jelentette be, hogy 5 éven belül, vagyis 2024-re visszatérnek a Holdra, ezúttal női asztronautát is felküldenek, amerikai rakétákkal. Azt tervezik, hogy létesítenének egy űrbázist, amely a Vörös bolygóra tervezett küldetések központja lenne.

„Most elérkezett az idő, hogy megtegyük a következő nagy ugrást, és visszavigyük az amerikai asztronautákat a Holdra, állandó bázist építsünk ki ott és olyan technológiákat fejlesszünk ki, amelyek az amerikai űrhajósokat elviszik a Marsra. Ez a következő nagy ugrás” – mondza Mike Pence.

Donald Trump amerikai elnök az utóbbi időben űrkutatás középpontjába is elsősorban a Holdat helyezte. Március elején sikerrel kapcsolódott a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat Crew Dragon űrhajója a Nemzetközi Űrállomáshoz. Ez a küldetés is része a NASA, majd 7 milliárd dolláros programjának. Ennek célja, hogy magántőke bevonásával a 2011-ben véget ért űrsiklóprogram után ismét embert küldjenek az űrbe az Egyesült Államok területéről.

„Trump elnök mondta, Amerika sorsa, hogy vezetője legyen azon országoknak, amelyek a nagy ismeretlenbe merészkednek. Az elmúlt két évben elkezdtük írni az amerikai találékonyság és az amerikai ipar kalandjának következő nagy fejezetét” – tette hozzá az Mike Pence.

Ebben úgynevezett riválisai is lesznek az Egyesült Államoknak: Kína azzal jelentkezett be a versenybe, hogy elsőként a világűr kutatásának történetében, január 3-án leszállt egy szondája a Hold Földről nem látható oldalára.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!