2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

A hazatérő román állampolgárok éjszaka áthaladhatnak Magyarországon

Magyarország minden nap közép-európai idő szerint 21 és hajnali 5 óra között lehetővé teszi, hogy a Nyugatról hazatérő román állampolgárok a magyar hatóságok által kijelölt útvonalakon áthaladjanak Magyarországon - közölte Ludovic Orban román miniszterelnök szerdán a videokonferencia formájában tartott kormányülés első, sajtónyilvános perceiben.

  • A hazatérő román állampolgárok éjszaka áthaladhatnak Magyarországon

A román kormányfő beszámolt arról, hogy a nap folyamán Orbán Viktorral folytatott megbeszélése során kapott hivatalos tájékoztatást a román állampolgárok magyarországi átutazásának szabályozásáról.

A két kormányfő abban is megállapodott, hogy az áruszállítást nem korlátozzák, a fuvarozók normális körülmények között folytathatják tevékenységüket. Ludovic Orban hozzátette: a román hatóságok nem kötelezik karanténra az országba érkező áruszállító gépkocsivezetőket, amennyiben nincsenek a Covid-19-re utaló tüneteik, és betartják a számukra előírt járványügyi óvintézkedéseket.

Orban ugyanakkor felhívta a román hatóságok figyelmét, hogy nagyon határozottan érvényesítsék a több ezer külföldről hazatérő román állampolgárral szemben a járvány megfékezését célzó óvintézkedéseket: a "vörös zónákból" érkezőket hatósági karanténba kell kísérni, azokat pedig, akik olyan országokból jönnek, ahol több mint 500 fertőzöttet regisztráltak, otthoni elkülönítőbe kell küldeni. A házi karantén szigorú betartatásáról, illetve a megszegésével járó büntetésről hamarosan katonai rendeletet adnak ki - ezt a Romániában hétfőtől hatályos rendkívüli állapot teszi lehetővé.

Szerda délelőtt ismét torlódás alakult ki az osztrák-magyar határon, Hegyeshalomnál. Az osztrák oldalon bolgárok, románok, ukránok és macedónok is vannak, akik tiltakozásul elállták az utat, így a magyarok sem jutnak el a határig.

A koronavírus-válság miatt tömegével indultak haza a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások, de Magyarországra csak a magyar állampolgárok léphetnek be. Az éjszaka folyamán a magyar hatóságok humanitárius folyosót nyitottak a Hegyeshalomnál kedden feltorlódott román és bolgár állampolgárok számára, lehetővé téve, hogy konvojban áthaladjanak az országon. Ezt a megoldást rendszeresíti a magyar és román kormányfő között született megállapodás.

Magyarország átengedi a Horvátországban és Ausztriában rekedt ukránokat

Ukrajna megállapodott Magyarországgal, hogy utóbbi átengedi területén a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében lezárt határok miatt Horvátországban és Ausztriában rekedt ukránokat - közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdán a Twitteren. 

Kuleba azt írta, hogy erről telefonon állapodott meg magyar kollégájával, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. "Megállapodtunk, hogy Magyarország biztosítja az átutazást azoknak az ukrán állampolgároknak, akik autóbuszokkal és autókkal az osztrák és a horvát határoknál rekedtek. A jelenlegi állás szerint 310-en vannak. Várjuk őket haza" - írta az ukrán külügyminiszter.

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Kuleba szerdán közölte: a jelenlegi állás szerint mintegy 38 ezer ukrán tervezi, hogy visszatér külföldről Ukrajnába. A miniszter megjegyezte, hogy ez a szám folyamatosan változik, mert van, aki már hazaért, illetve folyamatosan jelentkeznek újabb hazatérni szándékozók.

Közben az ukrán parlament több tagjánál és a házelnöknél is koronavírustesztet végeznek, miután kiderült, hogy egy képviselő is a fertőzöttek között van. A kelet-európai országban eddig 14-en fertőződtek meg, és ketten haltak bele a betegségbe.

Denisz Smihal miniszterelnök a szerdai kormányülésen közölte, hogy a lakosság részére az államnak vissza kell térítenie a közüzemi díjak egy részét. Az embereknek ugyanis nagyobb rezsiköltségük lesz, mert a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekben bevezetett korlátozó intézkedések miatt otthonmaradásra kényszerülnek.

A kormányfő három napot adott a szociális és a gazdasági minisztériumnak, hogy dolgozzanak ki javaslatokat, mely csoportok számára - esetleg kivétel nélkül mindenkinek -, milyen forrásból és mekkora százalékban téríti meg az állam ezeket a költségeket.

Illja Jemec egészségügy-miniszter a tárca honlapján nyilvánosságra hozott közleményében arra panaszkodott, hogy sok ukrán könnyelműen viszonyul a karanténintézkedésekhez. Figyelmeztetett, hogy a kormány még szigorúbb korlátozásokat vezethet be. "A karantén nem szabadság és nem szünidő. Azoknak, akik nem mentek dolgozni, nem kellene vendégségbe menni a barátaikhoz. Határozottan kérjük, hogy mindenki maradjon otthon. Az önelszigetelés az új életfilóziája a tudatos embereknek az egész világon" - írta a miniszter.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!