2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

A harcok azonnali beszüntetését sürgeti az ENSZ líbiai különmegbízottja

A Tripoliban dúló harcok azonnali beszüntetésére szólított fel Ghassan Salamé, az ENSZ líbiai különmegbízottja szerdai mikroblog-bejegyzésében.

  • A harcok azonnali beszüntetését sürgeti az ENSZ líbiai különmegbízottja

Salamé a líbiai főváros mintegy 3 millió lakosára hivatkozva követelte a Twitteren a harcok azonnali beszüntetését, miután kedd éjjel Tripoli két részét is rakétatámadás érte, amelyben a Líbia al-Ahrár nevű televíziónak nyilatkozó kerületi vezető szerint legalább négyen - köztük két nő - meghaltak, további huszonhárman pedig megsebesültek.

Fájez esz-Szarrádzs, a líbiai egységkormány vezetője szerdán az ország keleti és déli felét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok katonáit tette felelőssé a támadásért. A tábornok vezette "Líbiai Nemzeti Hadsereg" (LNH) tagadta, hogy köze lenne a támadásokhoz, és azokért a Tripolit uralmuk alatt tartó "terrorista milíciákat" tette felelőssé.

Kedden a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze, Fatou Bensouda is felszólította a líbiai fegyveres csoportokat, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jog szabályait.

Líbia külvárosaiban már két hete ismét dúlnak a milíciák közti harcok.

Április elején Haftar offenzívát indított a nemzetközileg elismert egységkormány által ellenőrzött nyugat-líbiai területek - köztük a főváros, Tripoli - ellen. A tábornok ezt azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban a tábornok igazi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

A kiújult harcok miatt már több ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat.

Líbia Moammer Kadhafi akkori vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni. A nemzetközi közösség most attól tart, hogy az offenzíva csupán súlyosbítani fogja a válságot.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!