2022. 07. 04. Hétfő Ulrik napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Mozaik 09:00

Külföld

A hadsereg biztosítja a gyógyszerellátást Észak-Koreában

A hadsereg biztosítja a gyógyszerellátást az észak-koreai fővárosban, Phenjanban, miután közel másfél millió fertőzöttje és 56 halálos áldozata van a hatóságok által csak lázként emlegetett koronavírus-járványnak az országban - jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség a KCNA észak-koreai állami hírügynökségre hivatkozva kedden.

A KCNA szerint a katonák a főváros minden gyógyszertárában jelen vannak, és megkezdték a gyógyszerek szétosztását. A hírügynökség szerint a gyógyszertárak éjjel-nappal nyitva vannak.

A gyógyszerek szállításában kormánytisztviselők is segítenek. Lépéseket tettek annak érdekében, hogy csökkentsék az ellátás aránytalanságait, és az elzárt hegyvidéki falvaknak és a demarkációs vonal környékén található településeknek is jusson a szállítmányból - mutatott rá a KCNA.

A gyógyszergyárak fokozták a termelést, és a hatóságok 11 ezer embert mozgósítottak a fertőzöttek ápolására - tette hozzá a hírügynökség.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a napokban hevesen bírálta, ahogyan az egészségügyi hatóságok addig kezelték a járványt, majd országos zárlatot rendelt el a vírus terjedésének megfékezésére, és a hadsereget is mozgósította.

Észak-Korea múlt csütörtökön közölte hivatalosan, hogy a koronavírus megjelent az országban, de azóta következetesen nem nevezik meg a kórokozót, csak még fel nem ismert vírusról, a betegség tüneteiről, járványról beszélnek. Az ország lakossága egyáltalán nincs beoltva a koronavírus ellen - jegyezték meg hírügynökségek.

A KCNA kedden azt jelentette, hogy az aktív fertőzöttek száma legalább 663 910, a teljesen felgyógyultaké pedig 899 090.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem tavalyi elemzése szerint Észak-Korea egészségügyi ellátórendszere a világ 195 országából a 193. helyen áll; a kórházak felszerelése szegényes, kevés az intenzív terápiás hely. Szakértők szerint Phenjan semmilyen kezelési módnak nincs birtokában, és a tömeges teszteléshez sincsenek eszközei.

"Az észak-koreaiak többsége krónikusan rosszul táplált, és nincs beoltva" - idézte az AFP francia hírügynökség Lina Yoon kutatót, egy nemzetközi jogvédő szervezet szakértőjét. "Gyakorlatilag elfogyott a gyógyszer az országban, az egészségügyi infrastruktúra pedig képtelen megbirkózni ezzel a járvánnyal" - tette hozzá.

Yoon arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy adjon gyógyszert, oltóanyagot és gyógyászati eszközöket Észak-Koreának.

A dél-koreai kormány többször felajánlotta segítségét a járványellenes küzdelemben, de Észak-Korea még mindig nem válaszolt - közölte a szöuli országegyesítési minisztérium kedden.

Jun Szuk Jol dél-koreai elnök feltétlen támogatásáról biztosította a szomszédos országot.

Peking is támogatásáról biztosította Phenjant, és több hírügynökségi forrás szerint az Air Koryo észak-koreai állami légitársaság három gépe tért vissza Phenjanba Kínából egészségügyi rakománnyal a fedélzetén.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tartozik

Az érdi rendőrök kérnek segítséget egy fehér zoknit és papucsot viselő sofőr azonosításához, aki megtankolt, majd elhajtott.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre több a nemi erőszak Svédországban

Az ellenzék szerint a szigorúbb büntetéseknek lenne visszatartó ereje, ezért a kereszténydemokraták új törvényjavaslatot terjesztettek be. Bugnyár Zoltán tudósított.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!