2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

A Gázai övezet északi és déli részén harcol az izraeli hadsereg

A Gázai övezet északi és déli részén, valamint az északi határnál Libanonban harcol az izraeli hadsereg (IDF) az iszlamista Hamász terrorszervezet elleni háború nyolcvanadik napján.

  • A Gázai övezet északi és déli részén harcol az izraeli hadsereg

IDF szóvivője elmondta, hogy az elmúlt napon a légierő vadászrepülőgépe megölt egy Hamász parancsnokot, majd több terroristát Hán-Junisz körzetében, akiket a terepen lévő szárazföldi erők azonosítottak.

Egy másik izraeli egység megsemmisített több iszlamista fegyverest egy építményben.

A Gázai övezet északi részén fekvő Beit Lahiában megtalálták a Hamász számos fegyverét, köztük Kalasnyikov puskákat, bevetésre kész robbanóanyagokat és töltényeket.

Az IDF bejelentette, hogy megvizsgálja a Gázai övezet közepén található al-Maghazi menekülttábor elleni támadást, ahol a Hamász felügyelte palesztin egészségügyi minisztérium legkevesebb hetven ember haláláról számolt be.

"A Hamász Gázában civil területeken tevékenykedő terroristái jelentős kihívásokat jelentenek, de ennek ellenére az IDF elkötelezett a nemzetközi törvények betartása mellett, és lépéseket tesz a civileket ért károk minimalizálása érdekében" - közölte a katonai szóvivő.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) elnöke, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a gázai lakosság szenvedéseiről beszélt. X fiókjában közzé tette, hogy fokozódik az állandó éhínség miatti kétségbeesés, és azonnali élelmiszer- és vízellátást követelt a lakosság egészségének és stabilitásának biztosítása érdekében.

Újabb két, egy húsz és egy harminc éves katona halálát hozta nyilvánosságra az izraeli hadsereg hétfőn. A Gázai övezet északi részén folytatott csatákban vesztették életüket.

Az izraeli hatóságok lezártak tizenegy, a libanoni határok közelében fekvő utat a Dél-Libanonból érkező belövések, a határövezetben kialakult háborús helyzet miatt, és megtiltották a belépést több, határhoz közeli izraeli, korábban evakuált településre.

Mindeközben folytatódik a harc Izrael libanoni határánál, egy vadászgép megtámadta a síita Hezbollah milícia célpontját a libanoni határon fekvő Markaba faluban.

A felsőoktatási intézményeket vezető tanács úgy döntött, hogy december 31-én a nem harcoló diákok és tanárok részvételével megkezdik a háború miatt elhalasztott tanévet, és pár hét múlva biztosítják a tartalékos katonák felzárkózását egy egyhetes képzésen.

Az izraeli hadsereg nem tudta megadni a tartalékosok tömeges leszerelésének időpontját, és ezért döntöttek a későbbi, egyelőre nem meghatározott időpontban történő felzárkóztatásuk, és a tanév megindítása mellett.

Jichák Hercog államelnök a belső egység fontosságára hívta fel a figyelmet vasárnap esti beszédében, melyben felszólította a vezetést, hogy hagyják abba a "kampányokat és politikai üzeneteket", amelyek szerinte ártanak a háborús erőfeszítéseknek és az ország biztonságának.

"Az ellenség csak arra vár, hogy repedéseket lásson köztünk. Látja a konfliktusokat, a személyes küzdelmeket és a politikai összecsapásokat - a háború előtti napon, és utána is -, és minden alkalommal ünnepel, amikor a vita megoszt minket" - mondta Hercog.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!