2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

A Sakál, a Patkány, a Kádár és a Laci

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

A francia kormány egymillió eurós segélyt küld a felszabadított szír régióba

  • A francia kormány egymillió eurós segélyt küld a felszabadított szír régióba

A francia kormány egymillió euró (mintegy 320 millió forint) értékű humanitárius segélyt küld az északkelet-szíriai al-Hol menekülttáborba.

A francia külügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint a segélyszállítmány mintegy 500 ezer euró értékben tartalmaz majd élelmiszert, sátrakat és ivóvizet, további 500 ezer euró pedig az ugyancsak Franciaország által a területen 2017-ben felállított egészségügyi központokhoz kerülne.

A Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szerint azért küldik a segélyt, mert súlyosabbá vált a humanitárius válság a kurd fennhatóság alatt lévő táborban.

000_8F721.jpg
 
Iraki síita harcosok pózolnak az Iszlám Állam iszlám zászlajával 
Fotó: Ahmad Al-Rubaye / Europress/AFP
 

Al-Holban nagyrészt az Iszlám Állam terrorszervezet külföldi fegyvereseinek családtagjai élnek - a közlemény szerint csaknem 70 ezren -, borzasztóan rossz körülmények között. Segélyszervezetek szerint a legnagyobb veszélyben a táborban lévő gyerekek vannak: a nem megfelelő táplálkozás és az orvosi kezelés hiánya miatt már többen meghaltak közülük.

Franciaország egy összesen csaknem 50 millió euró értékű humanitárius programmal segíti Szíriát, ebből több mint 12 millióval az ország északkeleti részében lévő menekülteket.

Al-Holban hivatalos adatok szerint több mint 9 ezer, külföldi állampolgárságú asszony és gyerek van - köztük több tucat francia - , drótkerítéssel elkülönítve a többiektől, a szíriaiak ugyanis elsősorban őket teszik felelőssé a dzsihadistáknak a helyi lakosság ellen elkövetett atrocitásaiért. 

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) az adatai szerint a menekülttábort eredetileg 20 ezer ember befogadására építették, az elmúlt hónapokban azonban további ezrek érkeztek ide a délkelet-szíriai Baghúzból, ahol a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milíciaszövetség hosszantartó ostrom után elfoglalta a terroristák utolsó szíriai zárványát. Baghúz elestével az iszlamisták elveszítették minden korábbi területüket a régióban, közülük pedig rengetegen - főként a terroristák családtagjai - adták meg magukat a milíciáknak.

Párizs többször hangsúlyozta: nem hajlandó visszafogadni az Iszlám Állam soraiba beállt állampolgárait, sem azok házastársait, a gyerekekkel kapcsolatban pedig a kormány már korábban közölte, egyenként vizsgál ki minden esetet. Március 15-én öt, árván maradt kiskorút már elszállítottak Franciaországba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: Hajrá, Alexandra! + videó

Orbán Viktor: Hajrá, Alexandra! + videó

A mostani főpolgármester úrnak a tudása az leértékelődött az elmúlt időszakban. Ő egy dolgot tud, azt jól tudja, kötözködni a kormánnyal – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!