2024. 05. 28. Kedd Emil, Csanád napja
Jelenleg a TV-ben:

Vörös narkó

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

A finn parlament február 28-án szavaz a NATO-csatlakozásról

A finn parlament február 28-án tart szavazást a NATO alapdokumentumainak elfogadásáról - közölte Jussi Halla-aho, a parlament külügyi bizottságának elnöke pénteken. Sauli Niinistö államfő ezt követően kijelentette, hogy Helsinki NATO-csatlakozása innentől kezdve "Törökország kezében van".

  • A finn parlament február 28-án szavaz a NATO-csatlakozásról

Mivel a pártok túlnyomó többsége támogatja, a finn parlament minden bizonnyal megszavazza a csatlakozást, és elfogadja az alapdokumentumokat. Az Észak-atlanti Szerződés és az Ottawai Egyezmény tartalmazza egyebek között a kollektív védelemre vonatkozó garanciákat, amelyek a NATO-tagállamokat ért külső támadás esetén lépnek életbe.

"A cél az, hogy az ország NATO-csatlakozásához szükséges nemzetközi jogi eljárás még ebben a választási ciklusban lezáruljon" - közölte Jussi Halla-aho a voksolás időpontját bejelentve.

Finnországgal Svédországgal együtt szeretne felvételt nyerni a NATO-ba. A csatlakozásukról szóló jegyzőkönyveket valamennyi NATO-tagországnak jóvá kell hagynia. Mivel Törökországnak fenntartásai vannak Svédország terrorellenes fellépésével, Ankara egyelőre halogatja a ratifikálást.

Sauli Niinistö a parlamenti szavazás után azt mondta, hogy a február 28-i döntés egyértelmű kinyilvánítása lesz annak, hogy Finnország a NATO tagja akar lenni. Onnan kezdve a csatlakozás sorsa "csak és kizárólag Törökország kezében van" - tette hozzá az államfő.

Azt is értésre adta, hogy Helsinki akkor is előrehalad a csatlakozás útján, ha Törökország csak a finn jegyzőkönyvet ratifikálja, a svédet nem. "Nem akarjuk és nem is tudjuk visszavonni a csatlakozási kérelmünket" - fogalmazott.

Csütörtökön Ankarában járt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, és kijelentette: eljött az ideje jóváhagyni Finnország és Svédország NATO-tagságát.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megvédte futsalbajnoki címét a Haladás

Megvédte futsalbajnoki címét a Haladás

A Haladás megvédte címét a férfi futsal NB I-ben, miután a döntő negyedik mérkőzésén hétfőn 5-4-re győzött a kihívó Kecskemét otthonában, ezzel 3-1-re megnyerte a párharcot.
Vezércikk - Őrült ötlettel állt elő Manfred Weber + videó

Vezércikk - Őrült ötlettel állt elő Manfred Weber + videó

Bevezényelnék a magyar fiatalokat a kötelező EU-s hadseregbe, aztán eldöntenék, hová küldjék őket bevetésre – Orbán Viktor nem hagyta szó nélkül Manfred Weber döbbenetes javaslatát, de a témáról a Vezércikk vendégei is elmondták a véleményüket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Mennek a francia katonák Ukrajnába

Mennek a francia katonák Ukrajnába

Örömmel veszem Franciaország kezdeményezését, hogy kiképzőket küldjön Ukrajnába ukrán katonák felkészítésére – jelezte Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Sébastien Lecornu francia védelmi miniszterrel videó-összeköttetés útján folytatott beszélgetést követően a Magyar Nemzet beszámolója szerint.
A Hamász felfüggeszti a tűzszüneti tárgyalásokat

A Hamász felfüggeszti a tűzszüneti tárgyalásokat

A Hamász felfüggeszti részvételét az Izraellel közvetetten folytatott tűzszüneti tárgyalásokon a több tucat emberéletet követelő rafahi légicsapás miatt - közölték hétfőn a radikális iszlamisták képviselői a dpa német hírügynökséggel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!