2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

A feneketlen zsák

Érdemes lenne felébredni, mielőtt a bilibe lógna a kezünk. Azt írja a Bloomberg, hogy Oroszország hosszú, akár tíz évig tartó gazdasági visszaeséssel nézhet szembe a szankciók miatt, és veszélybe kerülhetnek azok az iparágak, amelyekre az ország gazdasága évek óta támaszkodik. Az amerikai hírügynökség szerint az információ az orosz kormány belső jelentéseiből szivárgott ki. Hogy ez igaz-e vagy sem, az most mindegy.

  • A feneketlen zsák

Az viszont teljesen világos, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetése gőzerővel igyekszik befolyásolni a közvéleményt. Mégpedig azért, hogy minél többen higgyék el, hogy a szank­ciók térdre kényszerítik Oroszországot. Erről kellene meggyőzni az emberek százmillióit. Meg arról, hogy Moszkva leteszi a fegyvert, ha télen nem lesz fűtés az európai otthonokban. Ja, és az energiafogyasztásért mindenki fizesse a korábbi sokszorosát, és akkor Putyin meghátrál.

„Az árak meredek emelkedése miatt Oroszország 158 milliárd euró bevételre tett szert a fosszilis energiahordozók értékesítésével az ukrajnai háború első hat hónapjában” – állapította meg a Centre for Research on Energy and Clean Air finnországi székhelyű, független kutatóközpont. A jelentés szerint ez az összeg vélhetőleg több, mint amennyit Moszkva a háborúra kiad. Az intézet ugyanis százmilliárd euróra becsülte a hadiköltségeket. Mindebből az következik, hogy a szankciók kevésbé fájnak Oroszországnak, ellenben szép lassan elfogy Európa „életereje”.

Ha Oroszország ekkora „bajban van”, akkor mi a helyzet Ukrajnával? A tények itt is magukért beszélnek. Ukrajna gyakorlatilag csődbe jutott. A katonai invázió tönkretette a gazdaságát, hatalmas a visszaesés, a költségvetés hiánya az egekbe szökött. Az ország ipara megsemmisült, egyedül a mezőgazdasága maradt talpon, de az is csak úgy-ahogy.

Ukrajna a háború előtt a világ ötödik legnagyobb gabonaexportőre volt. A kivitel most az ENSZ és Törökország közbenjárásával működik, de a mennyisége így is töredéke a korábbi évekének. Az ország  idén augusztus 26-ig 3,4 millió tonna gabonát exportált, míg tavaly ugyanebben az időszakban hétmillió tonnát. Vagyis az ebből származó bevételek is jelentősen megcsappantak.

Ukrajna költségvetése jelenleg egy „feneketlen zsák”. Az Európai Unió vezetése ebbe önti bele az eurómilliárdokat. Úgy, hogy a pénz nagy részét hitelből teremti elő. A hiány fedezéséhez átszámítva legalább 3600 milliárd forintra lenne szükség, mégpedig havonta! Több tagállam ráadásul fegyvereket is szállít Kijevnek. Ma már ott tart a folyamat, hogy az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kénytelen volt megállapítani: a közösség lassan kifogy a fegyverekből. Tegyük hozzá: a pénzből is.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetése úgy kívánja a békét, hogy támogatja a háborút. Ennek oltárán a kontinens jólétét is feláldozzák, noha ezzel egyetlen ukrán életét sem mentik meg.

A magyar kormány a konfliktus kirobbanása óta a békét szorgalmazza. A feleknek tárgyalóasztalhoz kell ülniük, ebben pedig megkerülhetetlen az Egyesült Államok szerepe. Ellenkező esetben beláthatatlan, mikor szűnik meg a fegyverek ropogása. Az orosz medve nem fog téli álmot aludni.

Robert C. Castel szerint kompromisszumra van szükség, a háborút itt és most meg kell állítani. Európa már így is túl nagy kockázatot vállalt. A biztonságpolitikai szakértő olyat is mondott, amit senki nem szeret hallani. A következő kérdést tette fel: mit csinálunk akkor, ha Moszkva általános sorozást rendel el, és kétmillió orosz katona áll majd Európa keleti határain?

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!