2023. 02. 04. Szombat Ráhel, Csenge napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Riksaláz 03:30

Külföld

A Fehér Ház és a demokraták megállapodtak a Kanadával és Mexikóval kötendő kereskedelmi egyezményről

A Fehér Ház és a demokraták megállapodtak a Kanadával és Mexikóval kötendő kereskedelmi egyezmény módosításairól - jelentette be Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke. A demokraták által kért változtatások elfogadásával elhárult az akadálya az egyezmény kongresszusi ratifikálásának.

  • A Fehér Ház és a demokraták megállapodtak a Kanadával és Mexikóval kötendő kereskedelmi egyezményről

A módosított dokumentumot Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyaló, Chrystia Freeland, Kanada miniszterelnök-helyettese és Jesus Seade, a mexikói főtárgyaló várhatóan még kedden aláírja a mexikói fővárosban.

Nancy Pelosi jelezte: a demokratákkal történt megállapodás nyomán Donald Trump amerikai elnök aláírhatja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodást (NAFTA) felváltó, még tavaly kimunkált új kereskedelmi egyezményt (USMCA).

Előzőleg Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója és munkatársai hónapokon keresztül egyeztettek kanadai és mexikói partnereikkel az eredeti megállapodásban rögzítettek módosításairól. Ezekhez a változtatásokhoz a demokraták ragaszkodtak.

A döntés bejelentésekor Nancy Pelosi közölte: a módosított egyezmény nagyságrendekkel jobb, mint az eredeti, kivált a Mexikóban érvényes munkaügyi normákra vonatkozó változtatások miatt. Bizottságot hoznak ugyanis létre a mexikói munkaügyi reform végrehajtásának ellenőrzésére. Pelosi kiemelte, hogy a demokraták követelésére "új mechanizmusokat és forrásokat" hoznak létre a környezetvédelmi szabályok betartatására is. Mint fogalmazott, mindez megkönnyíti a leendő munkaügyi, környezetvédelmi és más viták rendezését is. Az amerikai házelnök kiemelte, hogy az Egyesült Államokban befolyásos AFL-CIO szakszervezeti szövetség is jóváhagyta az új egyezményt. Az új kereskedelmi megállapodás kongresszusi ratifikálása Donald Trump egyik fő gazdasági célkitűzése volt, ám a kongresszus jóváhagyása mindeddig bizonytalan volt.

"Amerika nagyszerű USMCA kereskedelmi törvénye jól fest. Az Egyesült Államok valaha volt legjobb és legfontosabb kereskedelmi megállapodása lesz. Jó mindenkinek - farmereknek, üzemeknek, energetikának és szakszervezeteknek"- írta keddi Twitter-bejegyzései egyikében Trump. Hozzáfűzte, hogy "végre vége az ország legrosszabb kereskedelmi egyezményének, a NAFTA-nak".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!