2024. 02. 22. Csütörtök Gerzson napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

A fegyvernyugvási egyezmény idejét ki akarja tolni a Nyugat + videó

Életbe lépett a humanitárius tűzszünet a Gázai övezetben a palesztin Hamász és Izrael között. Az első izraeli túszok ma délután szabadulhatnak. A következő 4 napban a tervek szerint 50 ember, elsősorban gyerekek és nők térhetnek haza. A zsidó állam azt is vállalta, hogy minden izraeli túsz fejében három palesztint enged szabadon.

  • A fegyvernyugvási egyezmény idejét ki akarja tolni a Nyugat + videó

Múlt hét vasárnap jelentette be a katari miniszterelnök, hogy már csak kisebb gyakorlati és logisztikai kérdéseken múlik a Hamász által elrabolt túszok elengedése. A kormányfő akkor további információkat azonban nem közölt.

A hét közepén kiderült, hogy valóban karnyújtásnyira a tűzszüneti megállapodás a radikális palesztin szervezet és a zsidó állam között. Sőt, a Gázai övezetet uraló Hamász bejelentette az Izraellel megkötött fogolycsere-egyezmény részleteit is.

Csütörtökön pedig kiderült, hogy helyi idő szerint péntek reggel 7, közép-európai idő szerint 6 órakor életbe lép a fegyvernyugvás. Az első izraeli túszokat pedig délután 4 órakor adják át a terrorcsoport tagjai.

A Hamász 13 olyan fogva tartott személyt fog szabadon bocsátani, akit a fegyveresek az október 7-ei terrortámadás során hurcoltak el. Nőkről és 19 év alattiakról van szó.

"A fegyvernyugvás november 24-én, reggel 7 órakor lép életbe, és 4 napig lesz hatályban. Délután 4 óra körül engedik el az első túszokat, szám szerint 13 főt. Nőket és gyerekeket, akik ugyanannak a családnak a tagjai. A megállapodás rögzíti, hogy 4 nap alatt 50 civil nyeri el szabadságát" - hangsúlyozta a katari külügyi szóvivő.

Az alku másik része, hogy minden izraeli túsz fejében három palesztint, szintén nőket és 19 év alattiakat engednek szabadon az izraeli börtönökből.

Az egyezmény értelmében 4 nap alatt 50 izraeli, elsősorban gyerek és édesanya térhet haza. A szélsőséges palesztin csoport átadta Egyiptomnak az először szabadon engedendő túszok névsorát.

Vitás kérdések azonban még így is vannak a felek között. A Hamász ugyanis azt követeli, hogy a fogva tartott személyeket Egyiptomba szállítsák, Izrael viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a Vöröskeresztnek adják át őket, és tőlük egyenesen Izraelbe kerüljenek.

A megállapodás rögzíti továbbá, hogy a tűzszünet idején Izrael nem folytathat megfigyelő tevékenységet légi eszközökkel a Gázai övezet déli részén, és naponta hat órán át az északi részen sem.

Eredetileg csütörtök reggel kellett volna életbe lépnie a paktumnak, de ezt szerda késő este az izraeli nemzetbiztonsági tanács elnöke arról számolt be, hogy a konvenciót elhalasztották.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb Biden került bajba

Újabb Biden került bajba

Az üzletemberként dolgozó James Bident a testvéréhez fűződő üzleti és pénzügyi kapcsolatairól kérdezték a képviselőház felügyeleti bizottságának tagjai.
Prőhle Gergely: Évek óta tart Németországban a migrációval kapcsolatos tipródás + videó

Prőhle Gergely: Évek óta tart Németországban a migrációval kapcsolatos tipródás + videó

Velkovics Vilmos vendége Prőhle Gergely, korábbi berlini nagykövet, az NKE intézet igazgatója volt, akivel többi között a következő témákat beszélték meg. A menedékkérők állami segélyezésének formájaként bevezetik Németországban a fizetési kártyát, a konzervatív ellenzék megtiltaná, hogy alkoholt és cigarettát lehessen vásárolni a kártyával, Komplett városrészeket vettek át a bevándorlók Berlinben.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!