2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

A Facebook ideiglenesen engedni fogja az orosz megszállók elleni erőszakra buzdítást

A Facebook és az Instagram közösségi oldalakat üzemeltető Meta Platforms bizonyos országokban ideiglenesen engedni fogja az ukrajnai orosz megszállók elleni erőszakra buzdítást - jelentette csütörtök este a Reuters hírügynökség olyan céges belső, a moderátoroknak szóló vezetői levelekre hivatkozva, amelyekbe betekinthetett.

  • A Facebook ideiglenesen engedni fogja az orosz megszállók elleni erőszakra buzdítást

Sőt, a Meta azt is engedni fogja ideiglenesen - általános elveivel ellentétben -, hogy Vlagyimir Putyin orosz vagy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megölésére buzdítson valaki e közösségi médiumokban. "Ukrajna orosz megszállása miatt ideiglenesen lehetővé tettük a politikai véleménynyilvánítás egyes olyan formáit, amelyek egyébként sértik szabályainkat, például az olyan gyűlöletbeszédet, mint a +Halál az orosz megszállókra!+. Viszont továbbra sem fogjuk megengedni az orosz civilek elleni valóságos erőszakfelhívásokat" - írta a Meta szóvivője közleményben.

Az egyik email szerint az említett vezetők megölésére vonatkozó felhívásokat abban az esetben fogják engedni, ha azok más célszemélyt nem tartalmaznak, de nem tartalmazhatnak konkrét helyszínt és módszert sem.

Arra reagálva, hogy a Reuters idézte ezeket a leveleket, a washingtoni orosz nagykövetség követelte, hogy az amerikai kormány állítsa meg a Meta "szélsőséges tevékenységét". "A Facebook és az Instagram használói nem adtak felhatalmazást az oldalak tulajdonosainak arra, hogy meghatározzák az igazság kritériumait, vagy hogy egymásnak ugrasszanak nemzeteket" - írta a washingtoni külképviselet a Twitteren, de megosztotta ezt az újdelhi orosz nagykövetség is.

A Meta ideiglenes engedélye a következő országokban érvényes az egyik kiszivárogtatott email szerint: Örményország, Azerbajdzsán, Észtország, Georgia, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia, Ukrajna.

Az egyik email pontosítja, hogy ki ellen szabad a gyűlöletbeszéd: az orosz támadást végrehajtó katonák és nem katonák ellen is, ha az illetőknek közük van az ukrajnai megszálláshoz, viszont ha orosz katona hadifogságba esik, akkor ellene már nem. Oroszország a múlt héten a területén betiltotta a Facebook használatát, mert az korlátozta bizonyos orosz médiumok megjelenését az oldalon, de Moszkva korlátozott több más külföldi platformot is.

Másfelől több jelentős közösségi médium új korlátozásokat vezetett be, például Európában betiltották az RT és a Sputnik orosz állami médiumokat. A Reutersnek megmutatott emailekből az is kiderül, hogy a Meta ideiglenesen engedélyezni fogja az Azov ukrán ultranacionalista paramilitáris zászlóalj dicséretét "szigorúan Ukrajna védelmével összefüggésben", amit egyébként tilt.

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!