2020. április 5.,
vasárnap, Vince napja

A drezdai bombázások áldozataira emlékeztek

Hír TV

2020. február 14., péntek 12:20

A drezdai bombázások 75. évfordulójára emlékeztek a német városban. A szövetségi elnök hangsúlyozta, a pusztító légitámadással kapcsolatban mindkettőre emlékezni kell: a német városok lakosságának szenvedésére és arra a szenvedésre, amit a németek okoztak másoknak. A második világháború egyik legpusztítóbb bombaháborúja számos emberéletet követelt.

 

Élőláncot alkottak Drezda belvárosa körül az ünneplők, így tisztelegve a drezdai bombázások áldozatai előtt. A megemlékezésen a német államfő is részt vett. Frank-Walter Steinmeier hangsúlyozta, életben kell tartani a szörnyű támadás emlékét és szembe kell szállni mindazokkal, akik gyűlöletkeltésre és a náci Németország bűneinek megkérdőjelezésére akarják felhasználni az emlékezést, de azokkal is, akik elbagatellizálják az áldozatok szenvedését, és jogos büntetésként tekintenek a drezdai pusztításra.

A második világháború végén, 1945. február 13-án és 14-én az angolszáz szövetségesek több hullámban támadták a szászországi várost, gyakorlatilag a földdel téve azt egyenlővé.

A számos történész szerint az értelmetlen, katonai, stratégiai előnyt nem eredményező támadások áldozatainak számát a mai napig vitatják. Hivatalos adatok szerint 25 ezren vesztették életüket, ám a legtöbb feljegyzés több százezer halottról tanúskodik. Az áldozatok rendszerint megégtek vagy megfulladtak a gyújtóbombák keltette tűzviharokban.

 

Hír TV