2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

A Dorian ötös erősségű hurrikán lett

A Dorian óránkénti 280 kilométeres széllökésekkel pusztító ötös erősségű hurrikán lett, amely vasárnap partot ért a Bahamákon.

  • A Dorian ötös erősségű hurrikán lett

A meteorológusok azt egyelőre még nem tudják pontosan kiszámítani, hogy az Egyesült Államokban hol pusztít majd a hurrikán, de Florida középső vidékeit várhatóan elkerüli. A hurrikán keleti irányba fordulva végigsöpör Florida óceáni partvidékein, majd Georgiában és Dél-, valamint Észak-Karolinában pusztít majd. Akár hétméteresre is felkorbácsolhatja a tenger hullámait.

Az amerikai Országos Hurrikán Központ vasárnapi jelentése szerint a Dorian "a földkerekség legerősebb hurrikánja" lesz az idei évben. A szakemberek életveszélyesnek minősítették a vihart. Kiderült az is, hogy a hurrikán nemcsak erősödött, hanem szélesebb sávban mozog, 75 kilométeres szélességűre terjedt.

Vasárnap rendkívüli állapotot hirdettek Észak-Karolinában is. Roy Cooper kormányzó elrendelte a Nemzeti Gárda mozgósítását, és közleményében arra szólította fel honfitársait, hogy kezdjék meg a felkészülést a - mint fogalmazott - "nagyon komoly viharra".

Floridában és Georgiában az illetékes hatóságok folyamatosan adják ki a listákat az elérhető menedékhelyekről. Több kelet-floridai megyében - köztük például Palm Beachben - kötelező evakuálást rendeltek el. Rick Scott floridai szenátor arra sürgette a floridaiakat, hogy tegyenek eleget a rendelkezésnek. Közölte, hogy a katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) washingtoni központjában Donald Trump elnökkel együtt figyeli a fejleményeket.

Donald Trump vasárnap a Twitteren figyelmeztette az érintetteket, hogy a hurrikán pusztítóbb lehet majd az előre jelzettnél is. Később újságíróknak úgy fogalmazott, hogy "a valaha volt legnagyobb hurrikán közeledik".

Több amerikai légitársaság törölte járatait a hurrikán által fenyegetett amerikai vidékeken. Vasárnap mintegy 250 járatot töröltek, hétfőre további 350 járat törlését jelezték. Az orlandói nemzetközi repülőtér hétfőtől zárva lesz, a miami repülőtér lezárásáról még nem született döntés.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!