2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

A cseh és a szlovák államfő támogatja Sefcovic jelölését az EU vezető tisztségére

A négy visegrádi országnak, támogatnia kellene Maros Sefcovic, az Európai Bizottság szlovák alelnökének igyekezetét, hogy a következő időszakban megszerezze az Európai Unió egyik vezető pozícióját - véli a szlovák és a cseh államfő.

  • A cseh és a szlovák államfő támogatja Sefcovic jelölését az EU vezető tisztségére

"Meggyőződésem, hogy régiónknak szüksége lenne egy erős képviselőre az európai struktúrákban. Meggyőződésem az is, hogy Sefcovic tapasztalt diplomata, és a visegrádi négyeknek, tehát Csehországnak, Lengyelországnak, Magyarországnak és Szlovákiának, támogatniuk kellene igyekezetét" - jelentette ki újságíróknak nyilatkozva Andrej Kiska, aki elnöki mandátuma lejártával csütörtökön búcsúlátogatást tett cseh partnerénél, Milos Zemannál.

A cseh államfő szintén támogatásáról biztosította Maros Sefcovicot. Zeman a rá jellemző humorral ugyanakkor azt is mondta: Sefcovic, aki a közelmúltban a kormányzó Irány-Szociáldemokrata Párt (Smer) jelöltje volt a szlovákiai elnökválasztáson, azért maradt alul Zuzana Caputovával szemben, hogy "megnyissa maga előtt az utat az európai pozíciók bevételéhez".

Az Európai Bizottság élére pályázó Maros Sefcovic "visegrádi jelöléséről" szerdán írt a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap a cseh miniszterelnök, valamint az Európai Bizottság környezetéből szerzett értesülésekre hivatkozva. Andrej Babis cseh kormányfő később ugyan cáfolta ezt az értesülést, de Peter Pellegrini szlovák kormányfő és Miroslav Lajcák külügyminiszter Pozsonyban úgy fogalmazott, hogy Sefcovic egyike a visegrádiak jelöltjeinek a vezető európai tisztségekbe.

Milos Zeman és Andrej Kiska a Prágától nyugatra lévő Lány kastélyban találkozott, amely a cseh köztársasági elnökök vidéki rezidenciája.

Zuzana Caputová június 20-án, néhány nappal azután, hogy Andrej Kiskától átveszi a szlovák elnöki tisztséget, hivatalos bemutatkozó látogatást tesz Csehországban. Prágában és Pozsonyban hagyomány, hogy az új vezetők első hivatalos útjai a szomszédos országba vezetnek.

Kiska újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy rövidesen pártot alapít, amellyel indulni kíván a jövő évi szlovákiai parlamenti választáson.

"Ha az emberek azt gondolják, hogy 12 év után Szlovákiában véget kell vetni az egypárti kormányzásnak, akkor ezt kell tenni" - fogalmazott Andrej Kiska, aki öt év után távozik az államfői bársonyszékből. Hangsúlyozta: az összes demokratikus erő összefogására van szükség, és biztosítani kell, hogy az együttműködés ne essen szét egyes személyek önzése miatt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Indul majd jogállamisági vita Belgiummal szemben a NatCon konferencia akadályozása miatt?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!