2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Külföld

A Costa Concordia két és fél év után búcsúzik Gigliótól

Elkezdték Olaszországban a Costa Concordia hajó elvontatását. A roncsot két és fél év alatt emelték ki, és most a genovai kikötőbe szállítják, ahol elbontják. A baleset miatt a legénység 5 tagja kapott börtönbüntetést, mert hátráltatták a mentést. A kapitány ellen emberölés miatt kezdődött per, ez még most is tart.

Két és fél év után hagyja el Giglio partját a Costa Concordia. A hajó 2012 januárban feneklett meg és dőlt oldalára. Azóta elbontották a berendezését, visszaegyenesítették, az elmúlt tíz napban pedig kiemelték, hogy magától ússzon a vízen és el lehessen vontatni.

„Először ellenőriztük a hidraulikus berendezéseket és a támasztó rendszert, ezután eloldjuk a víz alatti rögzítőkötelet. Ezek közül az egyik már el is szakadt egy hétvégi viharban. Utána elfordítjuk a hajót, irányba állítjuk kelet felé, és felhúzzuk a horgonyt. A hajó ezután elbúcsúzik Gigliótól, és 4-5 nap alatt Genovába vontatjuk, ahol aztán elbontják” – mondja Nick Sloane, a mentés vezetője.

A 2012-es balesetben 32 ember halt meg, köztük egy magyar. A kapitány pere azóta is tart, emberöléssel vádolják, de büntetésre számíthat azért is, mert kapitányként elhagyta a hajót. A legénység másik 5 tagja 2-2,5 év börtönt kapott, amiért hátráltatták a mentést, ők jövőre szabadulnak. A túlélőknek több mint 60 millió dollár kártérítést fizettek ki.

„Nekem két és fél éve az egész életem megváltozott. Halottakat láttam. Mások csodával határos módon menekültek meg. Hálásak lehetünk a gondviselésnek, hogy 4200-an túlélték a katasztrófát” – mondja a hajó egyik utasa.

A hajóroncs elszállítása összesen 2 milliárd dollárba kerül az üzemeltető hajótársaságnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!