2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Külföld

A CNN már ott tart, hogy megnevezte Biden utód aspiránsait

Joe Biden feladja a leckét a Demokrata Pártnak – olvasható a Mandiner cikke elején. A lap arról is ír, hogy a demokraták többsége már nem szeretné, ha Biden maradna az elnökjelölt, de elmozdítása nem lenne könnyű feladat.

  • A CNN már ott tart, hogy megnevezte Biden utód aspiránsait

Egyre több demokrata képviselő szeretné, ha Joe Biden elnök nem indulna újra az elnöki székért a novemberi választáson, ám elmozdítása gyakorlatilag lehetetlen feladat – foglalta össze a lehetőségeket a CNN. Ennek legfőbb oka, hogy a Donald Trump republikánus elnökjelölttel folytatott vállalhatatlan júliusi vitát megelőzően a Demokrata Párt gyakorlatilag egyhangúlag támogatta Biden elnökjelölését.

Elmozdítása így mindaddig szinte lehetetlen, amíg önszántából nem lép vissza, ilyen terve ugyanakkor nincs az elnöknek.

A CNN arra is felhívta a figyelmet, hogy a párt kongresszusa ugyan dönthetne úgy, hogy új jelöltet választ, ám ehhez Biden megmaradt demokrata támogatóinak szavazatára is szükség lenne. Ráadásul az új jelölt kiválasztása is nehézségeket okozna. A felmerült nevek között van. Kamala Harris alelnök, Gavin Newsom kaliforniai kormányzó.

A csatorna felidézte, ha Biden visszalépne, akkor a Demokrata Párt augusztusi konvencióján a küldötteknek kellene szavazniuk az új elnökjelöltről. A küldöttek kiválasztása június óta tart, 3949 küldött és 747 szuperdelegált dönt arról, a jelöltek közül ki kerüljön fel a novemberi választások szavazólapjára. A jelöltnek ehhez 2349 delegált támogatását kell megszereznie. 

Abban az esetben, ha Biden már az augusztusi jelölés után lépne vissza, akkor a Demokrata Párt elnöke egyeztetne a párt kongresszusával és a demokrata kormányzókkal, majd a Demokrata Nemzeti Bizottság több mint 400 képviselője szavazna az új jelölt személyéről. A demokraták augusztus 19-22 közötti kongresszusán véglegesítik a jelöltjüket.

Ha Biden ezt követően visszalépne, vagy mentális állapota miatt alkalmatlan lenne az elnökjelöltségre, nagy valószínűséggel Kamala Harris alelnök lenne az új jelölt. 

Mivel Biden jelenleg az Egyesült Államok elnöke, a törvények értelmében alkalmatlansága esetén automatikusan az alelnök látná el az elnöki feladatokat. Ez a Demokrata Párt jelölési szabályai szerint ugyan nem automatikus, de logikus lépés lenne.

teljes cikk a Mandiner honlapján olvasható.

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Legkevesebb 11 halálos áldozata van a szomáliai főváros, Mogadishu rendőrakadémiája egyik kávézójában végrehajtott öngyilkos merényletnek - közölte csütörtökön a helyi rendőrség.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!