2020. szeptember 25.,
péntek, Eufrozina, Kende napja

A brit kormánynak nem tetszik az újabb skót népszavazás ötlete

Hír TV

2019. december 16., hétfő 10:29

A brit miniszterelnök nem vétózhatja meg az újabb skót függetlenségi népszavazást. Ezt Nicola Sturgeon skót kormányfő közölte arra válaszul, hogy Boris Johnson megvétózna egy újabb voksolást. Sturgeon leszögezte: Skóciát nem lehet akarata ellenére fogva tartani az Egyesült Királyságban. 2014-ben már tartottak egy referendumot, azonban a skótok azzal védekeznek, hogy akkor még tudták, hogy Anglia ki akar lépni az Unióból.

Hiába tartottak előre hozott választást az Egyesült Királyságban nem csillapodnak a kedélyek a szigetországban.

A Skót Nemzeti Párt egy újabb függetlenségi népszavazást akar, amit azonban a brit miniszterelnök elfogadhatatlannak tart.

A skót kormányfő leszögezte: Boris Johnson nem vétózhatja meg a szavazást. Az előrehozott parlamenti választáson elsöprő győzelmet aratott a Skót Nemzeti Párt: a Skóciának járó 59 képviselői helyből 48-at szerzett meg. Nicola Sturgeon hangsúlyozta: Skóciát nem lehet fogva tartani az Egyesült Királyságban és nem lehet akarta ellenére rá kényszeríteni arra, hogy kilépjen az Európai Unióból.

NICOLA STURGEON, KORMÁNYFŐ, SKÓCIA

"Szerintem a kockázat a konzervatívok számára az – noha elég nyugodtnak kéne lennem emiatt –, hogy minél inkább akadályozzák a skót emberek akaratát, minél inkább vetik meg a skót demokráciát, annál jobban növelik a függetlenség támogatottságát, ha úgy tetszik, helyettem végzik el a munkám. Ha a konzervatív párti miniszterelnök nemet mondana a skót függetlenségi népszavazás engedélyezésére, ez az álláspont nem lenne elfogadható. Johnson nem kötheti Skóciát akarata ellenére Nagy-Britanniához"

- hangsúlyozta a Brexit ellenes skót miniszterelnök, Nicola Sturgeon.

A skót kormány azon dolgozik, hogy az újabb függetlenségi népszavazás kiírásáról egyedül a skót parlament dönthessen saját hatáskörében. Azt is el akarják érni a brit vezetésnél, hogy a voksolás eredménye jogilag kötelező erejű legyen.

A brit kabinetügyi miniszter szerint Skóciában már 5 éve is tartottak referendumot, ezért nincs értelme újabb szavazást rendezni. 2014-ben azonban csak a jogosultak 45%-a voksolt az önállóságra.

"2014-ben már volt egy népszavazás arról, hogy Skócia elszakadjon-e az Egyesült Királyságtól. Azt mondták, ez egy nemzedékre eldöntötte a kérdést. A mostani választáson azt láttuk, mi történik, amikor politikusok felül akarják írni egy referendum eredményét. Ugyanígy kell tisztelnünk a 2014-es népszavazás eredményét. Skócia erősebb az Egyesült Királyságban: egyszerre lehetsz büszke skót és büszke brit"

– mondta Michael Gove, Nagy-Britannia kabinetügyi minisztere.

A skótok azonban azzal védekeznek, hogy a 2014-es népszavazásnál még nem volt szó arról, hogy Nagy-Britannia el akarja hagyni az Európai Uniót.

A brit EU-tagságról szóló 2016-os referendumon a skótok 62 százaléka a bennmaradásra voksolt.

Hír TV