2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napi aktuális 05:00

Külföld

A brit kormánynak nem tetszik az újabb skót népszavazás ötlete

A brit miniszterelnök nem vétózhatja meg az újabb skót függetlenségi népszavazást. Ezt Nicola Sturgeon skót kormányfő közölte arra válaszul, hogy Boris Johnson megvétózna egy újabb voksolást. Sturgeon leszögezte: Skóciát nem lehet akarata ellenére fogva tartani az Egyesült Királyságban. 2014-ben már tartottak egy referendumot, azonban a skótok azzal védekeznek, hogy akkor még tudták, hogy Anglia ki akar lépni az Unióból.

  • A brit kormánynak nem tetszik az újabb skót népszavazás ötlete

Hiába tartottak előre hozott választást az Egyesült Királyságban nem csillapodnak a kedélyek a szigetországban.

A Skót Nemzeti Párt egy újabb függetlenségi népszavazást akar, amit azonban a brit miniszterelnök elfogadhatatlannak tart.

A skót kormányfő leszögezte: Boris Johnson nem vétózhatja meg a szavazást. Az előrehozott parlamenti választáson elsöprő győzelmet aratott a Skót Nemzeti Párt: a Skóciának járó 59 képviselői helyből 48-at szerzett meg. Nicola Sturgeon hangsúlyozta: Skóciát nem lehet fogva tartani az Egyesült Királyságban és nem lehet akarta ellenére rá kényszeríteni arra, hogy kilépjen az Európai Unióból.

NICOLA STURGEON, KORMÁNYFŐ, SKÓCIA

"Szerintem a kockázat a konzervatívok számára az – noha elég nyugodtnak kéne lennem emiatt –, hogy minél inkább akadályozzák a skót emberek akaratát, minél inkább vetik meg a skót demokráciát, annál jobban növelik a függetlenség támogatottságát, ha úgy tetszik, helyettem végzik el a munkám. Ha a konzervatív párti miniszterelnök nemet mondana a skót függetlenségi népszavazás engedélyezésére, ez az álláspont nem lenne elfogadható. Johnson nem kötheti Skóciát akarata ellenére Nagy-Britanniához"

- hangsúlyozta a Brexit ellenes skót miniszterelnök, Nicola Sturgeon.

A skót kormány azon dolgozik, hogy az újabb függetlenségi népszavazás kiírásáról egyedül a skót parlament dönthessen saját hatáskörében. Azt is el akarják érni a brit vezetésnél, hogy a voksolás eredménye jogilag kötelező erejű legyen.

A brit kabinetügyi miniszter szerint Skóciában már 5 éve is tartottak referendumot, ezért nincs értelme újabb szavazást rendezni. 2014-ben azonban csak a jogosultak 45%-a voksolt az önállóságra.

"2014-ben már volt egy népszavazás arról, hogy Skócia elszakadjon-e az Egyesült Királyságtól. Azt mondták, ez egy nemzedékre eldöntötte a kérdést. A mostani választáson azt láttuk, mi történik, amikor politikusok felül akarják írni egy referendum eredményét. Ugyanígy kell tisztelnünk a 2014-es népszavazás eredményét. Skócia erősebb az Egyesült Királyságban: egyszerre lehetsz büszke skót és büszke brit"

– mondta Michael Gove, Nagy-Britannia kabinetügyi minisztere.

A skótok azonban azzal védekeznek, hogy a 2014-es népszavazásnál még nem volt szó arról, hogy Nagy-Britannia el akarja hagyni az Európai Uniót.

A brit EU-tagságról szóló 2016-os referendumon a skótok 62 százaléka a bennmaradásra voksolt.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!