2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

A Brexitről egyeztetett a brit kormányfő

Berlinbe és Párizsba várják a brit miniszterelnököt. Boris Johnson célja, hogy rábírja a két uniós ország vezetőit a Brexitről szóló szerződés megváltoztatására. Angela Merkel viszont előre elutasította, hogy tárgyalják újra a Nagy-Britannia uniós kiválását szabályozó megállapodást, amit még tavaly novemberben véglegesítettek.

  • A Brexitről egyeztetett a brit kormányfő

Nem hatotta meg a német kancellárt Boris Johnson követelése, hogy tárgyalják újra a Nagy-Britannia uniós kiválásáról szóló megállapodást. A szigetország kiválását mindeddig az ír-északír határról szóló úgynevezett tartalékmegoldás kérdése akadályozta.

Az Ír Köztársaság és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország közötti 499 kilométeres határ ellenőrzésének visszaállítását mindkét részről el akarják kerülni. Ezt oldaná meg átmenetileg a tartalék megoldás amely fenntartaná a jelenlegi helyzetet. Az Európai Unió szerint olyan egyezség kell, ami nem veszélyezteti az észak-írországi polgárháborúnak véget vető 1998-as nagypénteki egyezményt. A brit parlamenti képviselők többsége viszont úgy látja, hogy amíg nincs végleges megállapodás, az ország vámunióban maradna Európával, vagyis nem lenne teljes a kilépés. 

Amit Boris Johnson a határkérdésről mondott, nem számít újdonságnak. A brit parlament is foglalkozott vele. Amint megvalósítható egyezség születik a nagypénteki megállapodás megőrzéséről és egyben az unió belső piacának határairól, már nem lesz többé szükség a tartalékmegoldásra. Ez azt jelenti, hogy természetesen politikai megoldásokat kell keresni

- mondta Angela Merkel, hozzátéve, hogy ha megvan a kellő akarat, rövid időn belül meglehet találni a gyakorlati megoldást is, ehhez viszont nem kell a kilépési megállapodást újratárgyalni

Boris Jonhson szerdán Berlinben, csütörtökön Párizsban tárgyal majd a erről. Angela Merkel kijelentése után a brit miniszterelnök hivatala megismételte azt az álláspontját miszerint: a tartalékmegoldást törölni kell, különben az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megállapodás nélkül szűnhet meg.

A július vége óta hivatalban lévő Boris Johnson azzal is nyomást akar gyakorolni az európai vezető politikusokra, hogy akár sikerül megegyezni akár nem mindenképpen kilép országa a közösségből. Mindezt annak ellenére hangoztatja, hogy a rendezett kilépés egyértelműen a briteknek fontosabb, a súlyos gazdasági károk elkerülése érdekében.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!