2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Külföld

A Brexit elhalasztására kötelezte a brit parlament Boris Johsont

Boris Johnson brit miniszterelnök levélben kérte az Európai Tanács elnökét, Donald Tuskot a Brexit október 31-i határidejének elhalasztására. Erre a brit parlament alsóháza kötelezte őt. Boris Johnson ellenzi a halasztást, ezért nem írta alá a levelet, sőt egy másik levélben arra kérte az uniós vezetőket, hogy ne egyezzenek bele a halasztásba.

  • A Brexit elhalasztására kötelezte a brit parlament Boris Johsont

Boris Johnson új Brexit megállapodást csikart ki az uniós vezetőkből a héten. Így joggal számított arra, hogy a korábbi kilépési szerződést leszavazó, de az alku nélküli kilépést is elutasító brit parlament ezt majd elfogadja. 

Ez a második megállapodás és a negyedik szavazás. Három és fél év telt el azóta, hogy a nemzet a Brexitre szavazott. Ezen évek alatt barátságok teltek meg feszültséggel, és a családok megosztottá váltak.

Ezekkel a szenvedélyes szavakkal biztatta a képviselőház tagjait a megállapodás elfogadására a brit kormányfő. A munkáspárt képviselőire azonban nem számíthatott Boris Johnson.

A miniszterelnök újratárgyalta ugyan a kilépési megállapodást, de ezzel csak tovább rontotta. Ma itt egy olyan szövegről vitázunk, amelynek gazdasági hatásait senki sem vizsgálta

- közölte Jeremy Corbin munkáspárti vezető.

A korábbi miniszterelnöktől azonban támogatást kapott Boris Johnson. Theresa May még ebbe a drámai vitába is képes volt egy kis derültséget hozni:

Remélem a képviselők megbocsátják nekem, ha azt mondom, most egy egyfajta távoli dejavue érzésem támadt

Theresa közölte May, majd a megállapodás támogatására szólította fel a képviselőket. A kilépésről tartott népszavazást kiíró David Cameron után ő volt a második konzervatív kormányfő, aki belebukott a Brexitbe. A harmadik áldozat maga Boris Johnson lehet, akinek újabb megállapodásáról nem is szavazott a parlament. Ehelyett a képviselők 322 igen és 306 nem arányban arra kötelezték, hogy újabb halasztást kérjen az Uniótól.

Ez ellentétes Boris Johnson ígéretével és meggyőződésével, aki szerint október 31-én inkább megállapodással, mint anélkül, de ki kell lépni az Európai Unióból. Az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak írt levelet ezért nem is írta alá. Sőt mellékelt egy másik levelet is, amelyben leszögezi, hogy az újabb halasztás Nagy-Britanniának ugyanúgy károkat okozna, mint magának az Európai Uniónak.

A parlamenti vitával egy időben több százezres demonstrációt tartottak az Unióban való maradást támogatók. A tüntetők szerint új Brexit-népszavazást kell tartani, követelésüknek pedig a miniszterelnököt kifigurázó bábukkal, plakátokkal, sőt még egy óriástranszparenssel is nyomatékot adtak.

A kilépést ellenzők azonban nincsenek többségben, sőt a népszavazás óta készült legátfogóbb közvéleménykutatás, a Chanel 5 felmérése szerint 42 %-ra csökkent az arányuk, miközben már 54 százalék támogatja a Brexitet.

A YouGov felmérése pedig azt mutatja, hogy a konzervatívok 37 %-os támogatottsággal rendelkeznek, így könnyedén megnyernék a következő választást. A kilépéssel kampányoló Brexit Párt 11 %-ot kapna, míg az ellenzék fő ereje, a Munkáspárt csak 22 %-ra számíthatna, ha most rendeznék a választást.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!