2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Szinbád

Következik:

Híradó 23:00

Külföld

A bevándorlás ellen és a tolerancia mellett tüntettek

A bevándorlás korlátozásáért és a vallási-kulturális toleranciáért is ezrek tüntettek Németország nagyvárosaiban. Az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen nevű mozgalom tagjai Drezdában vonultak az utcára. Közben Berlinben és Stuttgartban az iszlámellenes csoport céljaival szemben tiltakoztak. Kisebb akciók voltak Hamburgban és Rostockban is. A demonstrációhoz csatlakozva elsötétült a drezdai Volkswagen-gyár, illetve a kölni dóm.

Drezdában az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen nevet viselő mozgalom több ezer híve tiltakozott a bevándorlás ellen. „Tisztelet és tolerancia a mi népünk számára is”, „A vallási fanatizmus ellen” – volt olvasható a transzparenseiken. A résztvevők azt követelik, hogy korlátozzák a beérkező külföldiek számát. Az iszlámellenes szervezet a menedékjog korlátozását is el szeretné érni.

A nácinak bélyegzett csoport megmozdulása ellen Berlinben és több német nagyvárosban is ellentüntetést szerveztek a baloldali pártok. Szerintük a Pegida idegengyűlöletet szít. „Berlin a nácik ellen” – hirdette plakátjain a szociáldemokrata párt.

De nemcsak a jobboldal, hanem a kereszténydemokrata párti német kancellár is elítélte a mozgalmat. „Az ember megingathatatlan, amikor a toleranciát és a szabadságot védi. Meg szeretném ismételni, hogy a jobboldali szélsőségesség elleni elkötelezettség vitathatatlan alapértéke ennek az országnak. Meg kell lengetnünk a zászlót, és ki kell jelenteni, hogy a szélsőjobboldaliságnak, az idegengyűlöletnek, az antiszemitizmusnak nincs helye a társadalmunkban” – fogalmazott Angela Merkel.

A drezdai rendezvény miatt Kölnben is ellentüntetést szerveztek. A mozgalom elleni tiltakozásul a tüntetések ideje alatt teljesen elsötétült a kölni dóm is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!