2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

A békés líbiai rendezést hangsúlyozta Putyin és Conte

Telefonon beszélt egymással csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, akik egyetértettek abban, hogy a líbiai válságot békés úton kell rendezni - közölte a Kreml.

  • A békés líbiai rendezést hangsúlyozta Putyin és Conte

"(A felek) megvitatták a líbiai helyzetet. Mindkét fél hangsúlyozta a válság békés úton való megoldásának szükségességét. Ezzel kapcsolatban támogatásukat fejezték ki a nemzetközi közösség erőfeszítései iránt, hogy hozzájáruljanak a Líbia-közi rendezéshez az ENSZ közvetítésével" - számolt be a Kreml sajtószolgálata.

Putyin és Conte beszélt a szíriai helyzetről is, valamint megvitatták a kétoldalú kapcsolatok kulcsfontosságú kérdéseit. Az orosz államfő és az olasz miniszterelnök "megerősítették a kölcsönös hajlandóságot az orosz-olasz együttműködés továbbfejlesztésével kapcsolatban" - közölte a sajtószolgálat.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön azt mondta: Oroszország érdekelt abban, hogy minél hamarabb megállítsa a vérontást Líbiában, de harmadik országok beavatkozása a helyzetbe nem fogja lehetővé tenni a líbiai helyzet rendezését. A szóvivő Recep Tayyip Erdogan török elnöknek azzal a szándékával kapcsolatban, hogy török csapatokat küldjön Líbiába, azt mondta: "harmadik országok bárminemű beavatkozása ebbe a helyzetbe aligha fogja lehetővé tenni a rendezést, de a harmadik országoknak azok a kísérletei, hogy megpróbálják közvetlenül megoldani a problémát, és segítsenek a konfliktus résztvevőinek megoldást találni, mindig üdvözlendő, a nemzetközi erőfeszítéseket Oroszország csakis üdvözölni tudja".

A török államfő csütörtökön bejelentette, hogy a török parlament januárban napirendre tűzi a hadsereg Líbiába küldését, hangsúlyozva, hogy a támogatást a tripoli székhelyű nemzetközileg elismert líbiai egységkormány kérte.

A török kormány novemberben biztonsági és katonai együttműködési megállapodást írt alá Tripolival, kiváltva Görögország és más államok bírálatát. A megállapodást - amelynek értelmében líbiai kérésre Törökország katonai kiképzőszemélyzetet és felszerelést küldhet Líbiába - decemberben a líbiai egységkormány és a török parlament ratifikálta.

Törökország az ENSZ fegyverembargója ellenére már korábban is küldött katonai támogatást a Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette líbiai egységkormánynak.

A kőolajban gazdag észak-afrikai ország Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta gyakorlatilag káoszba süllyedt, és egymással rivalizáló fegyveres csoportok igyekeznek megszerezni az ország minél nagyobb része fölött az ellenőrzést.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok április 4-én megindította csapatait az ENSZ által elismert kormány ellenőrzése alatt álló Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

 

Erdogan: Ankara januárban dönt török csapatok Líbiába küldéséről

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

Az ukrajnai infrastruktúrát ért támadások után jelentős áramszünetekkel kell számolnia a lakosságnak - jelentette Dunda György a HírTV Napindító című műsorában. A kárpátaljai tudósító arról is beszélt, hogy Kijev miként tudta jelentősen megnehezíteni a külföldre menekült hadköteles férfiak életét.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!