2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A Sajdik 11:00

Külföld

A békés egymás mellett élés elve miatt Kína valószínűleg nem fog katonai összecsapásokba keveredni

Kína legbefolyásosabb külpolitikai gondolkodója a budapesti Danube Institute-ban tartott előadást Kína külpolitikájáról. Az Eurázsia magazinnak adott interjújában kifejtette: Magyarország Kína-politikája nagyon pozitív, és javítja is a kínai–uniós viszonyt.

  • A békés egymás mellett élés elve miatt Kína valószínűleg nem fog katonai összecsapásokba keveredni

A Tsinghua Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének dékánja az amerikai–kínai kapcsolatok jövőjéről, a kockázatmentesítésről (de-risking) nyilatkozott az Eurázsia magazinnak, és arról is, hogy mi Magyarország szerepe az európai–kínai kapcsolatokban. 

Jen Hszüe-tung elmondta, hogy bár Kínát második legnagyobb hatalomként tartjuk számon, a következő évtizedben még mindig csak kisebb hatással lesz a globális rend alakítására, mint az Amerikai Egyesült Államok. 

A békés egymás mellett élés elve miatt Kína valószínűleg nem fog katonai összecsapásokba keveredni. A globális biztonsági rendre tehát továbbra is korlátozott befolyása lesz majd, ám annál nagyobb mértékben tudja alakítani a világgazdaságot. Nagyon valószínű, hogy a Kína és az USA közötti jelenlegi kétpólusúság még egy évtizedig vagy még tovább is fennmarad, mivel más országok valószínűleg nem fogják utolérni egyiküket sem a képességeik tekintetében. 

Szóba került az EU kockázatcsökkentési (de-risking) politikája is, ami azt jelenti, hogy a vállalatok vagy országok úgy alakítják át az üzleti/gazdasági tevékenységüket, hogy az esetlegesen felmerülő működési kockázatokat a lehető legalacsonyabb szintre csökkentsék. E folyamatba illeszkedik a beszállítói hálózat átalakítása is.

Az Európai Unió az ukrajnai háború miatt kezdte el a már említett deglobalizációt, hivatalos nevén a de-risking politikát. Ez azonban valószínűleg még jóval a háború befejezése után is folytatódni fog. A kockázatcsökkentés nemcsak Oroszországot, hanem Kínát és néhány más országot is célba vesz. Úgy vélem, ez a politika arra is irányul, hogy megakadályozza az amerikai vállalatok dominanciáját az EU digitális piacán. Ennek a politikának a fő mozgatórugója már nem az ukrajnai háború, hanem az EU vezetőinek a gazdasági függőségektől való félelme.

Jen Hszüe-tung arra is kitért, hogy mit hozna Donald Trump esetleges győzelme az idei novemberi elnökválasztáson. 

 A teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Fotó: MTI/EPA

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Többen meghaltak egy iowai kisvároson végigsöprő tornádó miatt

Többen meghaltak egy iowai kisvároson végigsöprő tornádó miatt

Több ember meghalt és legalább egy tucatnyian megsérültek kedden az Iowa állambeli Greenfieldben egy tornádó miatt, s ezzel tovább emelkedett az Egyesült Államok déli és középső részén a májusban már nyolc emberéletet követelő forgószelek és heves viharok halálos áldozatainak száma - közölték a hatóságok.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!