2020. június 3.,
szerda, Klotild napja

A bécsi ügyészség megkezdte a nyomozást az Ibiza-videó ügyében

MTI

2019. május 27., hétfő 12:02

A bécsi ügyészség hétfőn bejelentette, hogy megkezdte a nyomozást a Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellár és Johann Gudenus frakcióvezető lemondásához vezető Ibiza-videó ügyében.

Több szálon folyik a nyomozás a felvétel előállításával kapcsolatban - közölte Nina Bussek ügyészségi szóvivő.

Bussek a nyomozás érdekére hivatkozva nem árult el több információt. Az APA osztrák hírügynökség nem tudta kideríteni, hogy milyen vádak alapján indítottak vizsgálatot, sem azt, hogy kik ellen nyomoznak.

Stache, az Osztrák Szabadságpárt lemondott elnöke az előző héten feljelentést tett három személy ellen.

A politikus szerint az illetőknek vélhetőleg közük volt az Ibiza-videó néven ismertté vált anyag létrejöttéhez. A felvételen, amelyet a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lap hozott először nyilvánosságra, a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

A bukott alkancellár szerint mások is közreműködhettek a botrány kirobbantásában. Strache hangsúlyozta, hogy a "jogtalanul és titokban felvett videó" célja az volt, hogy az "elképzelhető legnagyobb kárt" okozzák vele. A politikus jelezte: nem tart attól, hogy újabb kompromittáló felvétel vagy hanganyag kerül nyilvánosságra róla.

A volt alkancellár hétfőn a Facebookon "ócska bűnözői ármánykodásnak" nevezte a botrányt, és aláhúzta: mindent megtesznek, hogy felderítsék az ügyet.

"Remélhetőleg minden tettes és megbízó lelepleződik, és elnyeri méltó büntetését!" - tette hozzá.

Egy német egyesület feltételezhetően hatszázezer eurót (több mint 195 millió forintot) fizetett a Heinz-Christian Strache szabadságpárti (FPÖ) alkancellár és Johann Gudenus frakcióvezető lemondásához, majd az Osztrák Néppárt és az FPÖ kormánykoalíciójának felbomlásához vezető Ibiza-videóért - jelentette a Kronen Zeitung című osztrák napilap hétfőn.

Az összeget Krugerrand aranyérmékben fizették ki.
A felvételen, amelyet a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lap hozott először nyilvánosságra, a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

A Kronen Zeitung szerint négy ember - egy bécsi ügyvéd, egy nyomozó és két biztonsági szakértő - tehető felelőssé a videó elkészítéséért. Indítékuk a személyes bosszú, valamint a szabadságpárti politika iránti ellenszenv volt. A bécsi irodával rendelkező ügyvéd egyik testőre állítólag tisztában volt Strache magánéletének részleteivel, és az ő információi alapján csalták tőrbe a politikust.

A csali egy több nyelvet beszélő, mezőgazdasági karra járó boszniai egyetemista volt, aki egy orosz oligarcha unokahúgának adta ki magát. A lány naponta 6-7 ezer eurót (több mint kétmillió forintot) tett zsebre "alakításáért".

A lap beszámolóját hivatalos körökből egyelőre nem erősítették meg. A bécsi ügyvéd jogi képviselője - akit az APA osztrák hírügynökség keresett meg - nem kívánt megjegyzést fűzni az értesüléshez.

A bécsi ügyészség hétfőn bejelentette, hogy nyomozást indított a videó ügyében.

Strache az előző héten feljelentést tett három személy ellen, akiknek vélhetőleg közük volt a felvétel létrejöttéhez. Christian Hafenecker, az Osztrák Szabadságpárt főtitkára a hétvégén szökés veszélyére hivatkozva azt követelte, hogy vegyék őrizetbe a gyanúsítottakat.

A lehetséges megrendelők között a Zentrum für politische Schönheit német egyesület neve merült fel. A politikai aktivizmussal és művészettel foglalkozó szervezet hétfőn a Twitteren tagadta, hogy bármi köze lenne az Ibiza-videóhoz.

Vad találgatások helyett inkább az FPÖ bevételi forrásaival kellene foglalkozni - írta az egyesület.

MTI