2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

A bányászok mellett helyi lakosok is megfulladhattak az iszapárban

Többszáz ember eltűnt, legkevesebb 9-en pedig meghaltak Brazíliában, amikor átszakadt egy zagytározó gát A tűzoltóság közlése szerint az iszappal elöntött területen több mint 400 ember tartózkodott, a bányászok mellett valószínűleg helyi lakosok is megfulladhattak.

  • A bányászok mellett helyi lakosok is megfulladhattak az iszapárban

Helikopterrel próbálják menteni az iszaptengerből az embereket a brazil mentőalakulatok. A közeli ércbánya gátja pénteken szakadt át. 1 millió köbméter iszap áradt szét, amely otthonokat és földeket árasztott el. A mentésen százan dolgoznak, bár a dél-kelet brazíliai Minas Gerais állam kormányzója szerint kevés esély van arra, hogy túlélőket találnak. A gátat üzemeltető cég vezérigazgatója tragédiának nevezte a történteket.

„Ez alkalommal emberi tragédiáról beszélünk, mert valószínűleg rengeteg az áldozat. Egyelőre nem tudunk biztos adatot mondani, de azt tudjuk, hogy nagy számról van szó, és a környezeti károk most valószínűleg enyhébbek lesznek”– mondta Fabio Schvartzman a Vale Sa vezérigazgatója. 

A mostani eset három évvel azután történt, hogy ugyanebben az államban egy másik gát is átszakadt, 19 ember halálát és Brazília legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozva. Akkor 50 millió köbméternyi iszap áradt szét. A brazil elnök szombaton személyesen látogat el a helyszínre.

Repülővel bejárjuk a környéket, és újraértékeljük a kár mértékét, hogy meg tudjunk hozni minden olyan intézkedést, amivel az áldozatok családjainak segíthetünk. Emellett a környezeti károkat is megvizsgáljuk– nyilatkozta Jair Bolsonaro. 

Egyelőre nem lehet tudni mi okozta a balesetet. A gát 1976-ban épült és az ércbányából származó maradványanyagokat tárolta. A létesítmény felszámolás alatt állt, mert a tározót három éve nem használták. A gátat üzemeltető cég szerint a szeptemberi jelentések alapján a gát állapota stabil volt, bár helyi sajtóértesülések a működési engedélyét hosszas viták után hagyták a múlt hónapban, mert már akkor felmerült a veszélye, hogy a gát összeomolhat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!